Potomci Roberta Salinasa Pricea ispunili posljednju očevu želju

Pepeo iz Salinasove urne posut po Starom gradu Iliosu

06.08.2015.
u 07:42

Želio je da 
dio njegovih posmrtnih ostataka počiva u njegovoj Troji

Obitelj Roberta Salinasa Pricea, meksikanskog hotelijera, rodonačelnika teorije o Troji u Gabeli, nakon obilaska tog drevnog naselja na jugu Hercegovine, održala je konferenciju za novinare. Konferenciji je prethodio sentimentalan obiteljski čin, po želji oca sin Roberto Salinas Leon po starom gradu u Gabeli posuo je pepeo iz urne s očevim posmrtnim ostacima. Tom činu nazočili su samo članovi obitelji i njihovi najbliži prijatelji iz Hercegovine.

Tako se Robertu Salinasu Priceu nepune tri godine nakon smrti ispunila želja da dio njegovih posmrtnih ostataka počiva u njegovoj Troji, odnosno Gabeli. Obraćajući se novinarima Salinasov sin Roberto Salinas Leon je kazao: "Za nas je ovo poseban događaj. Prvi put nakon očeve smrti smogli smo snage doći u kraj koji je on toliko volio. Uz posjet Hercegovini, posjet smo iskoristili za obnovu veza koje su nam bitne za nastavak njegova djela."

Roberto Salinas mlađi podcrtao je dvije stvari koje, po njemu, teoriju njegova oca izdvajaju od niza drugih kada je riječ o mitskoj Troji. To je u prvom redu kretanje zvijezde Sirius koju spominje Homer u djelima Ilijada i Odiseja, a čiji je položaj identičan položaju te zvijezde gledane s područja juga Hercegovine. Kao drugi argument naveo je za njega mitsku pticu čaplju, spominjanu u Homerovim epovima po kojoj je Čapljina dobila ime, a koja ne obitava u Maloj Aziji. Da prije nepune tri godine preminuli homerolog Roberto Salinas Price ne treba brinuti za nasljednike, potvrdio je unuk Hoze koji je ustvrdio kako je njegov djed jedini ispravno "preko etimologije i astronomije" došao do stvarne lokacije mitske Troje.

Pomoć Salinasovoj teoriji stigla je i iz Perua. Peruanski student Lucas Ghersi preko interneta stupio je sa Salinasom u kontakt i sada je vatreni pobornik njegove teorije. Lucas, inače student prava, povijest i arheologiju izučava ih hobija, a u samu Salinasovu teoriju o Troji u Gabeli ne sumnja: Meri Li Salinas, kći rodonačelnika teorije o Troji u Gabeli, najavila je nove projekte: "Planiramo prijevod slikovnice za djecu koju je o temi Ilijade i Odiseje prije smrti napisao otac. Uz završenu slikovnicu u zaostavštini je i sedamsto stranica teksta koje treba urediti i doraditi. Zato smo tu, idemo dalje", odlučno je kazala Meri Li. Dakle, sudeći po onom što se čulo na konferenciji, potomci Roberta Salinasa Pricea riješeni su nastaviti tamo gdje je njihov otac stao, i to ne samo druga, nego i treća generacija.

Podsjećamo, teorija je u svijet poput lavine krenula 26. lipnja 1985. dovodeći u Gabelu tisuće turista. Na tridesetu obljetnicu objavljivanja Salinasove knjige "Homerova slijepa publika", odnosno teorije o Troji u Gabeli, od gužve nema ni traga, međutim tu su druga i treća generacija Salinasa odlučili nastaviti tamo gdje je meksikanski homerolog stao.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?