sastanak Parlamentarnog plenuma Energetske zajednice

Pendeš: Sve mjere koje EU donosi u okviru ispunjavanja obaveza iz Zelene agende odnose i na BiH

23.05.2024.
u 17:15

Predsjedatelj Povjerenstva za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, promet i komunikacije Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Safet Softić i zamjenica predsjedavtelja Povjerenstva Marina Pendeš sudjelovali su na sastanku Parlamentarnog plenuma Energetske zajednice, koji je danas, pod predsjedavanjem BiH, održan u Beču.

U obraćanju sudionicima Parlamentarnog foruma Energetske zajednice Pendeš je, u svojstvu kopredsjedavajuće Forumom, kazala kako Europska unija (EU) ubrzano radi na realizaciji obveza predviđenih Zelenom agendom.

Iako 2050. godina izgleda daleko, kako je kazala, ostvarenje klimatske neutralnosti je toliko ambiciozan cilj da nema ni najmanje vremena za gubljenje.

Podsjetivši na činjenicu da su sve ugovorne strane u Energetskoj zajednici u statusu kandidata za članstvo u EU, Pendeš je podvukla da se sve mjere koje EU donosi u okviru ispunjavanja obaveza iz Zelene agende odnose i na BiH i druge potpisnice Ugovora o Energetskoj zajednici.

-  Svjesni smo da se ni dosadašnje provođenje obaveza iz Ugovora o Energetskoj zajednici nije odvijalo u skladu sa predviđenim rokovima. A dolaze nam nove obveze sa zahtjevima za radikalnim promjenama u našim ekonomijama. Vidjeli smo koliko je zahtjevan proces izrade nacionalnih planova za klimu i energiju (NECP), a možemo samo pretpostaviti koliko će biti zahtjevna njihova implementacija. Iskreno se nadam da će BiH ispoštovati predviđeni rok i do kraja juna ove godine dostaviti finalni NECP do 2030. godine - kazala je Pendeš i čestitala Sjevernoj Makedoniji i Albaniji, koje su posao u vezi sa usvajanjem NECP već završile.

Pendeš je upozorila da će dostizanje klimatske neutralnosti izazvati radikalne promjene u ekonomije, te dodala kako je neophodno da u čitav proces maksimalno budu uključeni svi akteri društva, pa time i parlamenti. S tim u vezi, Parlamentarni plenum Energetske zajednice jeste prilika da se razmijene mišljenja o tome kako na najbolji način parlamenti mogu dati doprionos ne samo usvajanju NECP nego i provođenju Nacionalnog plana.

Također je Pendeš pozdravila usvajanje Plana rasta, kao instrumenta za podršku ključnim reformama u zemljama zapadnog Balkana u naredne četiri godine.

Informirala je sudionike da je Vijeće ministara BiH prihvatio listu reformi koje će BiH kandidirati za podršku u okviru Plana rasta za zapadni Balkan, te da su, u okviru liste reformi, značajni projekti u okviru zelene tranzicije, posebno implementacija NECP, uspostavljanje sustava trgovanja emisijama, obnovljivi izvori energije, te energetska efikasnost smanjenja zagađenja zraka. 

Direktor Sekretarijata Energetske zajednice i kopredsjedavajući Parlamentarnog foruma Artur Lorkowski, koji je posebno istaknuo potrebu spajanja tržišta električne energije, kao jednog od preduvjeta da izvoz električne energije u EU bude izuzet od CBAM (oporezivanja ugljenika).

Lorkowski je upozorio da su rokovi za ovaj posao ili istekli ili jako kratki, te najavio da će to pitanje biti tema narednog neformalnog sastanka Ministarskog vijeća Energetske zajednice u Banjoj Luci 3. srpnja ove godine.

Izrazio je očekivanje da članice Energetske zajednice preuzmu i konkretne obaveze nakon službenog sastanka Ministarskog vijeća u prosincu ove godine.

Apelirao je na ugovorne strane da što prije usvoje svoje integrirane energetske i klimatske planove, koji bi, kako je rekao, bili podržani odgovarajućom legislativom i proračunom.

Sudionici Parlamentarnog plenuma diskutovali su, u odvojenim sesijama, o unapređenju zelene tranzicije – osnaživanju nacionalnih okvira za efikasnu implementaciju nacionalnih energetskih i klimatskih planova (NECP), kao i o ubrzanju procesa integracije u Europsku uniju (EU) u svjetlu značaja usklađenosti sa Ugovorom o energetskoj zajednici.

Takođe su razgovarali o značaju poštovanja obveza iz Ugovora o Energetskoj zajednici, kojim je ugovornim stranama ponuđeno postepeno uvođenje na europska energetska tržišta nakon potpunog usklađivanja s pravnim tekovinama EU.

Naglašeno je da nepoštivanje obveza iz Ugovora o Energetskoj zajednici može imati negativan ujeicaj na ocjenu EU o napretku, kao i to da bi pravovremena, sveobuhvatna i ispravna transpozicija mogla ubrzati proces evropskih integracija država potpisnica Ugovora o Energetskoj zajednici, priopćeno je iz PSBiH.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije