ministrica obrane BiH

Pendeš: NATO je strateški cilj vanjske politike BiH

asdd
23.03.2017.
u 09:05

 NATO je strateški cilj vanjske politike BiH, izjavila je u intervjuu za "Oslobođenje" ministrica obrane BiH Marina Pendeš.

Podsjetila je da je BiH na summitu NATO-a 2010. u Tallinnu pozvana u Akcijski plan za članstvo (MAP), uz uvjet da svu perspektivnu vojnu imovinu uknjiži kao vlasništvo države BiH.

- Na ispunjavanju ovoga uvjeta, zajedno s Pravobraniteljstvom BiH intenzivno radimo, te smo tako do sada od 63 uknjižili 26 lokacija, a još 19 je u različitim fazama procesa uknjižbe. Vjerojatno ovaj podatak ne zvuči impresivno, ali ako promatramo kompleksnu prirodu ovog procesa, kako iz političkih tako i iz administrativno-tehničkih razloga, rezultat se ne može zanemariti, poglavito ako govorimo o rezultatima koje smo ostvarili u posljednje dvije godine i time značajno otkočili ovaj proces - kazala je Pendeš.

Upitana kakav je njen stav budući da u BiH ne postoji suglasnost oko članstva u NATO-u iako su svi za aktiviranje MAP-a, navela je da je na nedavno održanom 94. Rose Roth seminaru u Sarajevu istaknula kako je BiH članstvo u euroatlantskim integracijama definirala kao jedan od dva strategijska cilja vanjske politike, što je jasno iskazano u izjavi Predsjedništva iz srpnja 2001.

- Pored toga, BiH je, možda, i jedina država koja je svoje opredjeljenje za euroatlantske i europske integracije i normativno definirala ne samo kroz strategijske dokumente kao što su "Sigurnosna politika", "Obrambena politika" nego je i u Zakonu o obrani BiH jasno kazano da će "sve institucije BiH raditi na osiguranju preduvjeta za pristupanje BiH NATO-savezu". U ispunjenju tog cilja činimo velike napore i unatoč teškoćama, imamo rezultate, s aspekta ministrice obrane mogu potvrditi kako Ministarstvo obrane čini sve što je potrebno za integracije o kojima pričamo, a suglasnost u svezi aktiviranja MAP-a za BiH, što je jedan od koraka do ulaska u NATO, javno su, još jednom, prilikom posjeta generalnog tajnika NATO-a Stoltenberga BiH potvrdili svi članovi Predsjedništva BiH, što i ovom prigodom pozdravljam - rekla je Pendeš za "Oslobođenje".

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?