ministrica obrane bih

Pendeš: BiH je od potrošača postala davatelj međunarodne vojne pomoći

12.02.2018.
u 16:32

Bosna i Hercegovina je od zemlje koja je bila potrošač, postala davatelj međunarodne vojne pomoći, i na svim lokacijama pripadnici Oružanih snaga BiH i policijskih službenika dobivaju najveće pohvale - kazala je danas u Sarajevu ministrica obrane BiH Marina Pendeš.

On je to rekla na predstavljanju publikacije "Bosna i Hercegovina u mirovnim misijama - doprinos održavanju mira širom svijeta" koju je danas u Sarajevu organizirao Centar za sigurnosne studije.

Pendeš je istakla da trenutno pripadnici Oružanih snaga (OS) BiH sudjeluju u izvršavanju različitih zadataka u četiri mirovne misije, Afganistanu, Maliju, Kongu i Centralnoafričkoj Republici.

Navela je da u mirovnim misijama izvan BiH sudjeluje  67 pripadnika, od kojih su četiri posto žene  te istakla da OSBiH daju jednake mogućnosti i muškarcima i ženama te da je na njima da li će prihvatiti ili ne.

Pendeš je kazala da BiH, kao mala država s ograničenim resursima teži sve obrambene potencijale i funkcije integrirati u globalni sistem kolektivne sigurnosti na osnovama međunarodne suradnje, angažiranja i partnerstva na način da ponudi kvalitetne kapacitete i sposobnosti za sudjelovanje u misijama.

- Časnici, počasnici i vojnici već 17 godina aktivno sudjeluju u pružanju pomoći na različitim kriznim žarištima širom svijeta i time se potvrđuju kao istinski veleposlanici naše države - zaključila je ministrica obrane BiH.  

Ministar unutarnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine Aljoša Čampara izrazio je zadovoljstvo zbog predstavljanja publikacije, jer na sveobuhvatan način prikazuje napore koje BiH i uposlenici policijskih službi čine na očuvanju mira u cijelom svijetu.

Naglasio je da su zaposlenici policijskih službi iz cijelog svijeta dolazili u BiH, državu koja je bila razorena ratom, da pomognu formirati policijsku strukturu koja može odgovoriti modernim i sigurnosnim izazovima.

- BiH je od države koja je bila u potrebi za stranom pomoći došla u poziciju da pomaže drugim državama - naglasio je Čampara.

Konstatovao je da bh. policijski službenici sada pomažu formiranju i poboljšanju policijskih struktura u drugim državama koje su razorene ratom te da obučavaju policijske službenike Liberije, Južnog Sudana i Kipra.

- To je naš doprinos svjetskom miru i smatram to našim dugom i našom obavezom. Ali ovo nije jednosmjeran proces, jer sudionici mirovnih misija po povratku donose dragocjeno iskustvo, jer surađuju s lokalnim stanovništvom i službenicima iz drugih država - kazao je Čampara.  

Uvjeren je da će pripadnici policijskih službi iz BiH i dalje sudjelovati i časno služit u operacijama podrške i miru širom svijeta, dok god to bude potrebno.

Direktor Centra za sigurnosne studije Denis Hadžović kazao je da je Publikacija rezultat šestomjesečnog projekta Jačanje institucionalnih kapaciteta kroz širenje iskustva sudionika u mirovnim misijama koje je financijski podržala Vlada Kanade kroz Fond za lokalnu inicijativu.

Smatra da postoji više razloga zbog kojih je potrebno naglasiti značaj sudjelovanja BiH u mirovnim operacijama, kao što su vrijednosti na kojima BiH počiva kao država i članica UN-a i koja treba da preuzme dio odgovornosti kako bi zajedno sa ostalim članicama doprinijela miru i sigurnosti.

- Svjedoci smo da se angažman vojnih i policijskih struktura najčešće spominje kao jedan od rijetkih pozitivnih primjera iz BiH i nezaobilazan je element i zaključak svih susreta na bilateralnom i multilateralnom planu - zaključio je Hadžić.

Publikacija sadrži rezultate istraživanja o sudjelovanju Bosne i Hercegovine u mirovnim misijama, kao i deset intervjua s osobama koje su sudjelovale u mirovnim misijama i osobama odgovornim za regrutovanje, obuku i raspoređivanje osoblja u mirovne misije.

Bosna i Hercegovina već punih 17 godina doprinosi zajedničkim međunarodnim naporima u uspostavljanju i očuvanju mira i stabilnosti u svijetu. Od 2000. do 2017. godine ukupno 1498 pripadnika i pripadnica policijskih struktura i OS iz BiH je sudjelovalo u mirovnim misijama i operacijama podrške miru pod okriljem UN-a, NATO-a i EU.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?