Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Peihuo s bh. parlamentarcima: Kina spremna nastaviti investirati u BiH

21. rujna 2017. u 14:32 0 komentara 48 prikaza

Predsjedateljica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto i njeni zamjenici Mladen Bosić i Šefik Džaferović razgovarali su danas u Sarajevu s potpredsjednikom Svekineske narodne političke konsultativne konferencije (CPPCC) Maom Peihuom i članovima izaslanstva ove kineske institucije o mogućnostima unapređenja bilateralnih odnosa dvije zemlje.

Ocjenjujući političke i ekonomske odnose sa NR Kinom najvišom ocjenom, članovi rukovodstva Zastupničkog doma državnog parlamenta naglasili su činjenicu da se suradnja dvije zemlje unapređuje na svim poljima, od političko-institucionalnog i ekonomskog, do suradnje u oblastima obrazovanja i kulture, priopćeno je iz Odjela za odnose s javnošću PSBiH.

Zahvaljujući gostima na dosadašnjoj pomoći i ulaganju u privredu BiH, članovi Kolegijuma Zastupničkog doma PSBiH još jednom su naglasili da će naša država nastaviti da podržava princip "Jedne Kine“, koji podrazumijeva puno poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta ove prijateljske države.

Članovi Kolegijuma Zastupničkog doma iznijeli su ocjenu da NR Kina preuzima ulogu globalnog ekonomskog lidera, te pozdravili intenziviranje razgovora o povećanju trgovinske razmjene i novim kineskim investicijama. S tim u vezi spomenuti su razgovori o izgradnji "Bloka 7“ Termoelektrane u Tuzli, što će, kako je rečeno, predstavljati najveću posljeratnu investiciju u oblasti energetike u BiH.

Naglašen je i snažan interes naših privrednika za mogućnosti izvoza poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda na kinesko tržište.

Izražavajući zahvalnost zbog dosljedne podrške koju BiH daje politici "Jedne Kine“, potpredsjednik CPPCC-a potvrdio je da NR Kina poštuje suverenitet i teritorijalni integritet BiH i izražava spremnost da nastavi da investira u BiH i da pruža podršku ekonomskom razvoju svih dijelova naše zemlje.

Podsjetivši na činjenicu da je BiH, kroz projekt izgradnje Termoelektrane Stanari, bila prva europska država koja je iskoristila sredstva iz Projekta 16+1, Peihua je naglasio da Vlada NR Kine Bosnu i Hercegovinu smatra jednim od najvažnijih partnera u regiji i u realizaciji Programa "Jedan pojas – jedan put“, zasnovanog na uzajamnom političkom poštovanju i ekonomskom razvoju Kine i svih zemalja obuhvaćenih ovim programom.

Članovi rukovodstva Zastupničkog doma PSBiH tokom susreta s kineskim službenicima izrazili su zabrinutost zbog krize na korejskom poluostrvu, te nadu da će NR Kina svojom mudrom politikom doprinijeti mirnom rješavanju te krize, navodi se u priopćenju.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.