Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo FBiH

Pehar: U FBiH ugrožen program cijepljenja

cijepljenje
16.12.2016.
u 13:34

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar upozorio je danas kako je ugrožen program cijepljenja, ali još nije na razini da prijeti epidemija.

 - Međutim, ako se nastavi s ovakvim trendovima više će se pričati o ospicama, parotitisu, difteriji i drugim bolestima - izjavio je Pehar novinarima uoči Konferencije o zdravstvu i zdravlju u HNŽ-u koja se održava u Mostaru.

 Dodao je kako kampanja protiv cijepljenja nepravedno ističe niz netočnosti.

 - Na zapadu, iako nije zakonski obvezna, cijepljenost iznosi preko 90 posto. I kod nas su slični podaci ali se svake godine stopa smanjuje - kazao je Pehar.

 Govoreći o stanju u zdravstvu i zdravlju u HNŽ-u, Pehar je ocijenio kako je zdravstvo na tom području u dubokoj krizi, ali se nada kako će se to stanje promijeniti.

 - Mene interesiraju iskoraci u provođenju programa promocije zdravih stilova života i prevencije kroničnih nezaraznih bolesti. To je ono što je uistinu potrebno, pomalo smo zapostavili sve te programe, a poznato je kako su takvi programi najbolji i najkorisniji.

 - Mislim da kretanja u tom smjeru i reforma zdravstva moraju ponuditi nova rješenja, nove iskorake jer ako se u našem zdravstvenom sustavu usmjerimo samo na liječenje bolesnih, a ne na prevenciju, izgubit ćemo bitku - ustvrdio je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

 Predsjednik Liječničke komore HNŽ-a Antonio Sesar novinarima je kazao kako je u proteklom razdoblju učinjen stručni napredak u zdravstvu.

 - Mi danas razvijamo neke nove discipline, nove operativne tehnike, dijagnostičke procedure, te imamo izvrsne liječnike i vrhunski srednji kadar. Međutim, manjak financijskih sredstava stvara probleme, i ako u tom smjeru ništa ne promijenimo, generirat će se nezadovoljstvo i kod liječnika i kod pacijenata - kazao je Sesar.

 Ravnatelj Zavoda za zdravstveno osiguranje HNŽ-a Rade Bošnjak kazao je kako se skupovi na temu stanja zdravstva u HNŽ-u trebaju češće održavati kako bi se podigla svijest o stanju u zdravstvu, potrebama zdravstva i općenito smislu i načinu na koje zdravstvo funkcionira.

 Bošnjak je teškim ocijenio sadašnje stanje u zdravstvu, posebno u bolnicama koje su u teškom financijskom stanju.

 - Činimo sve kako bi pomogli, međutim, nije samo Zavod dovoljan niti može sam to riješiti. Potrebno je da nam se pridruži vlada i skupština naše županije - kazao je Bošnjak.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije