Upozorenje pred vikend-odlaske ili odmore

Pažljivo prilikom odlaska na more, na granici Hrvatske ogromne kazne za meso i cigarete

storyeditor/2021-11-26/granica.jpg
ilustracija
29.05.2024.
u 21:54

Unatoč brojnim upozorenjima nadležnih institucija iz godine u godinu o tome što se sve smije prenijeti preko granice, građani BiH koji putuju u susjedne zemlje, pogotovo u Hrvatsku, prilično su neinformirani i riskiraju platiti rigorozne kazne.

Dolaskom toplijih dana građani Bosne i Hercegovine odlaze na jednodnevne ili vikend-posjete Jadranu, piše Večernji list BiH. Svake godine postavlja se pitanje što se legalno smije, a što ne smije nositi preko granice, koliko kutija cigareta smije biti u autu, hoće li vam "zalijepiti" kaznu ako u prtljažniku pronađu dva koluta sira, paštete, salame, je li dopušteno prenositi jednaku količinu piva i vina, što je sa žestokim alkoholnim pićima... Unatoč brojnim upozorenjima nadležnih institucija iz godine u godinu o tome što se sve smije prenijeti preko granice, građani BiH koji putuju u susjedne zemlje, pogotovo u Hrvatsku, prilično su neinformirani i riskiraju platiti rigorozne kazne.

Pravila Schengena

Tako, primjerice, u Hrvatsku ne možete unijeti ni sendvič s mesnim nareskom ili jogurt jer se meso i mliječni proizvodi ne smiju unositi u tu zemlju u kojoj su, pogotovo tijekom ljetne sezone, pojačane i pooštrene kontrole na graničnim prijelazima.

- Moguće je prenijeti 40 cigareta, 20 cigarilosa, 10 cigara ili 50 grama duhana. Možete kombinirati bilo koje od tih duhanskih proizvoda, ali ne smijete premašiti ukupnu dopuštenu količinu. Možete nositi drugu vrijednu robu poput parfema, ali u maksimalnoj vrijednosti do 300 eura po putniku - objavljeno je na stranici Carinske uprave Republike Hrvatske. Od 1. siječnja 2021. na snagu je stupio novi pravilnik o oslobađanju od PDV-a i trošarine za robu uvezenu u osobnoj prtljazi osoba koje putuju iz trećih država, u koje se ubraja i BiH. Tako sada putnici, umjesto 10 kutija cigareta, koliko su do tada mogli prenijeti bez plaćanja davanja u osobnoj prtljazi, preko granice mogu prenijeti samo dvije kutije. Pravilo je rigorozno i bolje je strogo ga poštovati jer su zabilježeni slučajevi u kojima su građani BiH platili kaznu višu od 500 eura jer su na graničnom prijelazu imali šest kutija cigareta. Preko hrvatske granice ne smiju se unositi meso ni mliječni proizvodi, ali je dopušteno najviše dva kilograma mlijeka u prahu za dojenčad, hrane za dojenčad i posebne hrane koja se koristi zbog medicinskih razloga, kao i najviše dva kilograma hrane za kućne ljubimce. Dopušten je unos kruha, kolača, keksa, vafli, čokolade, dok se med, jaja i proizvodi od jaja, meso puževa i žablji kraci mogu unijeti u količini do dva kilograma po osobi.

Preko granice možete unijeti četiri litre vina i 16 litara piva te sveukupno jednu od ovih kategorija: jednu litru jakog pića s više od 22 posto vol. alkohola (npr. votka ili džin) ili jednu litru etilnog alkohola s 80 posto vol. alkohola ili dvije litre "pojačanog" vina (npr. sherry ili porto) ili pjenušavo vino. Za unošenje ili pokušaj unošenja robe u carinsko područje Europske unije na skriven način te za nepodnošenje carinske deklaracije za robu ili dio robe, ako je riječ o robi komercijalne prirode ili robi za koju su propisane zabrane ili ograničenja pri uvozu ili izvozu, propisana je novčana kazna za fizičku osobu od 800 KM do 25.000 KM.

Prijenos novca

Također, ako preko granice Republike Hrvatske planirate nositi više od 10.000 eura u gotovini (ili u protuvrijednosti tog iznosa u drugim valutama, uključujući valute koje više nisu u optjecaju, ali ih banke prihvaćaju za konverziju), morate ih prijaviti carinskim tijelima podnošenjem obrasca EU-a za prijavu gotovine. Ako to ne učinite ili je prijava neispravna ili nepotpuna, možete dobiti kaznu. Imajte na umu da carinska tijela na vanjskim granicama Schengena mogu provoditi pojedinačne provjere, kao i provjere prtljage i vozila. Carinska tijela intervenirat će i ako postoje sumnjivi proizvodi ili naznake da je gotovina povezana s kriminalnom aktivnosti, čak i ako je iznos ispod praga od 10.000 eura.

S druge strane, ako krenete na crnogorsku obalu Jadrana, imajte u vidu da se u Crnu Goru može unijeti 200 cigareta ili 50 cigara ili 100 cigarilosa, litra žestokog alkoholnog pića, dvije litre vina, svježe voće i povrće ukupne težine do 5 kilograma, proizvodi za prehranu djece i dijetetska hrana koja se koristi iz medicinskih razloga, razumna količina lijekova za osobnu upotrebu...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije