U središtu ZHŽ-a održani jubilarni, 10. Susreti enigmata

Pauletić: Široki Brijeg - enigmatski velegrad

01.08.2022.
u 16:02

U ugostiteljskom dijelu Gradskog bazena u Širokom Brijegu upriličeni su 10. Susreti enigmata, piše Večernji list BiH. U povodu tog jubilarnog širokobriješkog okupljanja zagonetača iz BiH i susjednih država Organizacijski odbor raspisao je natječaj u sastavljanju premetaljke i magičnog kvadrata 7x7. Valjalo je sastaviti premetaljku (anagram) o temi “Deseti jubilarni susreti enigmata”. Prema ocjeni ocjenjivačkog suda, prvo mjesto pripalo je Željku Joziću iz Osijeka s premetaljkom: TU SE BISTRE GENIJI - NA SAMITU LIDERA! Drugo mjesto osvojio je Pero Galogaža, dugogodišnji urednik enigmatskog časopisa “Feniks”, s premetaljkom: ANAGRAMISTI BRUSE IDEJU: ELITNI STE! Treće mjesto osvojio je Dinko Knežević iz Batajnice s premetaljkom: TA, SASTAJU SE BITNI LIDERI UMNE IGRE! Četvrti je bio Boris Nazansky, urednik časopisa “Kvizorama”. Pobjednik u sastavljanju magičnog kvadrata 7x7 je Marko Mihaljević iz Osijeka, drugo mjesto pripalo je Esadu Lukoviću iz Srebrenika, a treće Žarku Žarkoviću iz Zadra.

Radovi će biti objavljeni u enigmatskim časopisima. Pročitan je i tekst Roberta Pauletića, urednika časopisa “Kviskoteka”: Široki Brijeg nije velik grad, ima 30-ak tisuća stanovnika, ali je na enigmatskoj karti Europe golem i sja poput najvažnijih metropola. Hrvatska enigmatika je zasigurno jedna od najvećih u europskim okvirima (uz, naravno, talijansku), a Široki Brijeg je po svojoj tradiciji enigmatski velegrad, ako ne i prijestolnica našeg nacionalnog zagonetaštva!” Pauletićevu tvrdnja potvrđuje “Leksikon zagonetača u BiH” Nedjeljka Nedića, u kojoj je zastupljeno 14 Širokobriježana. U taj su leksikon uvršteni Večernjakovi novinari Petar Grubišić, urednik enigmatike u “Večernjem” listu, i Frano Vukoja, suradnik na enigmatskim stranicama i izdanjima ovog lista. I Mostar ima više od 10 enigmata u tom leksikonu, među kojima su književnici Svetozar Ćorović i Predrag Matvejević. Frano Vukoja kaže da ga je na sastavljanje rebusa inspirirao Antun Branko Šimić koji je objavljivao rebuse u zagrebačkim listovima. Hercegovački zagonetači svojim uracima u znatnoj mjeri “pune” enigmatske revije u RH, posebno križaljkama (Ćavar, braća Soldo, Marinović, Bošnjak, Filip Karačić, jedan od sastavljača pitanje za kviz “Potjera” HTV-a, i brojni drugi iz BiH).

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?