trodnevni posjet

Pastoralni pohod kardinala Puljića Crkvi u Makedoniji

23.08.2021.
u 12:06

Od 20. do 23. kolovoza 2021., na poziv skopskog biskupa i strumičko-skopskog eparha mons. Kire Stojanova, nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić boravio je u pastoralnom pohodu Crkvi u Makedoniji.

 

U subotu, 21. kolovoza u skopskoj katedrali kardinal Puljić održao je prigodno predavanje na temu: "Osobni rad na sebi" u okviru duhovne obnove za Bogu posvećene osobe.

 

Na početku susreta biskup Stojanov je uime te „male, ali vrijedne duhovne zajednice svećenika i časnih sestara u Makedoniji“ izrekao iskrenu dobrodošlicu. „Okupljeni danas na ovoj duhovnoj obnovi, koju ćete Vi predvoditi, želimo da ona bude znak podrške onog plamena kojeg je Duh Božji upalio u našim srcima preko vjere koja nam je darovana. Poznato Vam je u kakvim uvjetima živi i djeluje ova mala zajednica u Makedoniji, koja za vrijeme ovog podmuklog virusa Covid-19, kao što ste i Vi osobno, a i mnogo njih osobno iskusili, poslao je u vječnost jednog vrijednog svećenika i dvije vrijedne časne sestre. Ali i unatoč tome što smo mali, tihi plamen, koji nema snaga za veliku svjetlost i kome prijete razni vjetrovi da ga ugase, ipak taj plamen gori vjekovima. To je Božje djelo!", kazao je biskup Stojanov.

 

Zahvalivši na upućenim riječima kardinal Puljić je, uvodeći u predavanje, istaknuo da toj vjerničkoj zajednici dolazi s radošću da bi ih ohrabrio u vjeri. „Raduje me obnovljena katedrala. Neka i vjernik u njoj bude obnovljen. Svjesni smo dok smo na zemlji potrebni smo obnavljanja. Sutra ćemo slaviti misu obljetnice posvete katedrale, svjesni da smo i mi posvećeni te da duh, dušu i tijelo treba obnavljati, jer sve treba objediniti, kako bi čovjek bio cjelovit". Potom se kardinal Puljić u svojem predavanju dotaknuo nekoliko bitnih tema koje su važne u procesu odgoja i rasta, a koje su bitne u razvoju cjelovitog čovjeka kroz nekoliko točaka: Upoznaj samog sebe; Prihvati sebe; Zavoli sebe; Promjeni sebe; Živi u istini; Imaj čistu savjest; Vjeruj u Boga i osmišljavaj svoj život prihvaćaj križ; Opraštaj da oslobodiš u sebi sile ljubavi; Budi slobodan; Ljubi Boga i bližnjega.

 

Nakon predavanja uslijedilo je klanjanje Isusu u Presv. Sakramentu, kao i prigoda za svetu ispovijed te misno slavlje koje je predslavio kardinal Puljić. U svojoj propovijedi vrhbosanski nadbiskup i metropolit je ohrabrio prisutne životom i djelom pape Pia X. čije je geslo bilo: Sve obnoviti u Kristu.

 

Istoga dana u popodnevnim satima kardinal Puljić i biskup Stojanov su se u biskupskoj rezidenciji susreli s hrvatskom veleposlanicom Nives Tiganj.

 

U nedjelju, 22. kolovoza u katedrali Presv. Srca Isusova u Skopju, u zajedništvu s mjesnim biskupom Stojanovim i svećenicima, kardinal Puljić je predslavio euharistijsko slavlje prigodom obljetnice posvete katedrale.

 

Na početku misnog slavlja biskup Stojanov je naglasio da je pastoralna posjeta kardinala Puljića za sve njih od izuzetne važnosti ističući da je „vjera koju živimo svjetlo u tami suvremenih vjetrova koji uznemiravaju povijesne horizonte modernog čovještva i pokušavaju izgraditi život kao da nema Boga“. „Ali sve više osjećamo u osobnim okolnostima, ako Boga nema u našim životima, onda se gubi i gazi dostojanstvo čovjeka. Pozvani smo sada više nego ikad u povijesti, osvijestiti u čovjeku odgovornost prema daru života i darovima, koje smo primili od stvoritelja da gradimo, a ne da rušimo sazdani svijet i život oko sebe“, kazao je biskup Stojanov koji je kardinalu Puljiću zahvalio na njegovoj „očinskoj i pastirskoj brizi“ za Crkvu u Makedoniji. „Molim da Vaše riječi budu ohrabrenje i putokaz za ovu našu malu i vrijednu zajednicu u Makedoniji. Kao talente koje smo primili od Boga da upotrijebimo da bi mogli u konačnom susretu s Bogom pokazati u čemu nam je prošao život. Nismo pozvani na žaljenje nego smo ljudi nade. Hoćemo opravdati svoje služenje Bogu i ljudima i radi toga računamo na vašu silnu duhovnu riječ i molitvu. Dragi oče metropolito, neka bude blagoslovljen Vaš pastoralni posjet, Vaš dolazak među nas. Budite blagoslovljeni i dobro nam došli!“, zaželio je biskup Stojanov.

 

U prigodnoj propovijedi kardinal Puljić posebno se osvrnuo na spomen posvete crkve ističući da taj čin predstavlja i put njihova posvećenja. Podsjetio je da se prije gradnje crkve blagoslivlja kamen koji je „temelj i simbolizira našu vjeru, jer samo na čvrstoj vjeri i na pravome temelju možemo graditi zajednicu“. „A ta vjera je upravo sam Isus Krist jer, kako smo slušali u čitanju, Krist je taj ugaoni kamen; Krist je ta glava Crkve koji ju vodi“. Na koncu kardinal Puljić je posvijestio kako upravo vjernici čine tu živu zajednicu kojoj glava treba biti Krist.

 

Na kraju misnog slavlja biskup Stojanov uručio je kardinalu Puljiću ikonu sv. Majke Terezije u znak zahvalnosti i za očinsku ljubav.

 

U popodnevnim satima vrhbosanski nadbiskup u pratnji biskupa Stojanova posjetio je nacionalni ured Makedonskog Caritasa gdje se susreo s ravnateljom vlč. Pavom Šekerijom i djelatnicima Caritasa. U svom obraćanju ravnatelj Šekerija pozdravio je sve prisutne i zahvalio kardinalu za posjetu. U kratkom izlaganju koje imao ravnatelj Šekerija pobliže je upoznao kardinala o aktivnostima i projektima koje Makedonski Caritas trenutno implementira. Isto tako i djelatnici su dali svoja osobna iskustva o svome radu na terenu i o svakidašnjim izazovima s kojima se susreću osobito u ovo vrijeme pandemije. Na koncu kardinal je zahvalio ravnatelju Šekeriji na pozivu, te je u svome obraćanju ohrabrio djelatnike Caritasa da se ne umore činiti dobro. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?