Ovaj i idući tjedan

Parlament FBiH na idućim sjednicama razmatra prijedlog proračuna za 2016.

15.12.2015.
u 07:00

Prijedlog proračuna FBiH za iduću godinu razmatrat će 17. prosinca Dom naroda, a 22. prosinca Zastupnički dom Parlamenta FBiH. Vlada FBiH utvrdila je federalni proračun za 2016. u iznosu od oko 2,5 milijardi KM. Prema dnevnom redu, planirano je po hitnom postupku izjašnjavanje o prijedlogu zakona o izmjenama Zakona o proračunima u FBiH, koji su predložili klubovi zastupnika SDA, SBB, HDZ BiH u Zastupničkom domu.

- Kako ne bi stao život u Mostaru, moramo, kao i prošle godine, donijeti ove izmjene kako bi gradonačelnik i načelnik za financije grada Mostara mogli donijeti proračun za sljedeću godinu - izjavio je predsjednik Kluba SBB-a Nasir Beganović. Zbog neprovođenja lokalnih izbora za grad Mostar 2012. i nefunkcioniranja Gradskog vijeća kao zakonodavnog tijela, prijeko je potrebno usvajanje ovog zakona jer bi u suprotnom došlo do obustave svih plaćanja proračunskim korisnicima, kao i isplate drugih financijskih obveza grada Mostara.

Predloženo je i razmatranje prijedloga zakona o faktoringu koji je razmatran u prošlom sazivu Parlamenta FBiH. Faktoring poslovi u FBiH postoje, ali su do sada sporo razvijani zbog pravnih nejasnoća i nedostatka konkretnog propisa za ovu oblast. Faktoring je napredan financijski proizvod koji omogućava jednostavnu i djelotvornu, izravnu trgovinu koja podržava financiranje tvrtke. To je učinkovito sredstvo kratkoročnog financiranja i može osigurati privatnom sektoru lagan pristup radnom kapitalu.

- Institut o faktoringu imamo, te Parlament na neki način pravno uređuje tu oblast gdje su se koristili opći propisi iz Zakona o obligacijskim odnosima - rekao je Beganović. Razvijen faktoring omogućava izvozniku naplatu tražbina u kraćem  razdoblju, umjesto da isporuka proizvoda ide na kredit ili odgođeno plaćanje. U novije vrijeme se veći značaj daje faktoringu kao suvremenijem obliku financiranja obrtnih sredstava, koji zbog svoje funkcionalnosti ima bitne prednosti nad klasičnim konvencionalnim i administrativno zahtjevnim kreditnim aranžmanima. Na zakazanim sjednicama Parlamenta FBiH razmatrat će se i prijedlog odluke o davanju suglasnosti na financijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH za 2016., financijski plan Fonda solidarnosti FBiH za 2016., prijedlog odluke o davanju suglasnosti na financijski plan Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje za iduću godinu i drugo. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije