Izgradnja

Papin oltar potaknuo završetak crkve najmlađe župe u Sarajevu

aaf
03.10.2015.
u 06:15

Danas, 3. listopada, na Dobrinjini će biti otvorena novoizgrađena crkva sv. Franje Asiškog. Svečano misno slavlje predvodit će kardinal Vinko Puljić i provincijal Bosne Srebrene fra Lovro Gavran. Župa sv. Franje Asiškog u sarajevskom naselju Dobrinja najmlađa je župa na području Sarajeva, a osnovana je prije osamnaest godina. Gradnja je trajala pet godina, ali je ranije u sklopu župne crkve i pastoralnog centra djelovala Pučka kuhinja Kruha sv. Ante.

Radost za katolike

Naselje Dobrinja se nalazi na razmeđu dva entiteta, a bila je podijeljena i tijekom teških ratnih stradanja. Franjevci Bosne Srebrene počeli su skrbiti za katolike u tom dijelu grada u vrijeme ratnih stradanja, a služba župnika je povjerena bosanskom franjevcu fra Peri Karajici koji je, zajedno s oko 300 katoličkih obitelji povjerenih njegovoj duhovnoj skrbi, započeo gradnju crkve i župne kuće koju je projektirao poznati sarajevski arhitekt i akademik Ivan Štraus. Oltar na kojemu je papa Franjo 6. lipnja 2015. na stadionu Koševo u Sarajevu slavio misu pred 65.000 vjernika nalazi se u župi sv. Franje Asiškog, u sarajevskom naselju Dobrinja. Nakon što je župnik fra Pero Karajica zamolio da se oltar s Koševa dodijeli njegovoj župnoj crkvi koja se već nekoliko godina gradi u ovom naselju, odluku o dodjeli oltara ovoj župi donio je kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski. “Oltar i ambon uklapaju se u izgled unutrašnjosti, kao i u prostor prezbiterija. To je bio poticaj da idemo prema završetku radova”, rekao je fra Pero tada, i evo, konačno je došao i taj dan, donosi portal Večernjeg lista BiH Vecernji.ba.

Simbolika oltara

Ovaj oltar je simbolički rečeno i poveznica između Hrvata Sarajeva i Hercegovine jer ga je za posjet pape Franje izradila i darovala Stolarija Kraljevići iz Tomislavgrada. Podsjećanja radi, ova župa je bila jedinstvena u BiH po tomu što su se u ratnim i poratnim godinama mise održavale u obližnjem atomskom skloništu. Ovaj neprikladni prostor vjernike je podsjećao na ratne strahote, a mnogi su radije odlazili u druge sarajevske župe zbog klaustrofobije jer su osjećali tegobe čim bi ušli u prostor skloništa. Nadu u bolju budućnost župe na Dobrinji unijet će novoizgrađena crkva.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?