intervju kardinal Vinko puljić

Papa nas je pozvao da gradimo zajedništvo i dijalog

05.06.2015., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Nadbiskup Vrhbosanski Kardinal Vinko Puljic i clan predsjednistva BiH Dragan Covic odrzali posljednju konferenciju za medije uoci dolaska pape Franje. Vinko Puljic Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
12.11.2015.
u 09:45

SNAŽNA PORUKA Vrlo je vrijedno da smo zajednički obavili posjet, a u Rimu je to neuobičajeno. Oni nisu navikli na takav stil. Nama je zajedno živjeti u BiH, tražiti razumijevanje i suradnju. To je lijepa gesta

Nakon susreta s papom Franjom u Vatikanu svoje dojmove prenio nam je kardinal Vinko Puljić. U intervju za Večernji list BiH govori o papinim porukama i posjetu.

Uzoriti, ponovno susret sa Svetim Ocem. Kako ste doživjeli poruke pape Franje?

- Nakon našega pohoda Svetome Ocu, razumljivo, puni smo dojmova. Najprije jer smo pokazali zajedništvo na putovanju, a onda i u susretu sa Svetim Ocem koji je zaista pokazao očinsku toplinu. S posebnim razumijevanjem je pratio naš susret, a onda očinski uputio poruke hrabreći nas da u našem životu u Bosni i Hercegovini istinski gradimo put dijaloga kako bi se izgradilo međusobno poštovanje i jednakopravnost jednih s drugima. Onda je uslijedila opća audijencija. Dok je predsjednik bio s kardinalom Parolinom, mi smo bili na osunčanome Trgu sv. Petra, nakon čega je uslijedila još ljepša poruka Svetoga Oca koji nas je sve skupa ohrabrio svojom očinskom riječju. Doma se vraćamo puni dojmova s ovoga susreta.

- Da, to je bilo jako simpatično da se on prvo prisjetio svih onih kontakata koje je imao i divio se našoj različitosti koju gradimo dijalogom te nas hrabri da na tom putu nastavimo. Zato upućuje pozdrav, ne samo nama koji smo bili nazočni nego i svim građanima Bosne i Hercegovine te vjerskim zajednicama i crkvama, na poseban način hrabreći nas da nastavimo taj put dijaloga.

Uzoriti, imali ste privilegij biti na oltaru za vrijeme opće audijencije. Kako ste doživjeli Papine poruke?

- Papa je s posebnim osjećajem govorio o obitelji, o ljepoti obiteljskoga stola, obiteljskog druženja, zajedničkog blagovanja i razumijevanja. Ironično se rugao i narugao šutnji za stolom gdje ljudi sjede zajedno, a ne znaju jedni druge čuti i jedni s drugima popričati. Dakle, Sveti Otac je na poseban način hrabrio obiteljsko zajedništvo.

Zajedništvo se danas osjetilo i kod Crkvenog odnosno Državnog odbora koji su napravili veliki posao organizacije dočeka Pape, koje je okrunjeno ovim posjetom Svetoj Stolici i vašom predajom monografije Svetome Ocu. Kako na to gledate?

- Vrlo je vrijedno što smo zajednički to obavili. Pogotovu u Rimu je to neuobičajeno. Oni nisu navikli na takav stil. Nama je zajedno živjeti U BiH, tražiti razumijevanje i suradnju. Ovdje je to bila jedna lijepa gesta u Rimu gdje su i Državni i Crkveni odbor izrazili zahvalnost Papi. To je njima bilo posebno drago vidjeti i doživjeti. A onda smo nakon svega toga imali zajedničko druženje za obiteljskim stolom, kazao je kardinal Vinko Puljić u intervju aza Večernji list BiH.

Ključne riječi

Komentara 2

PE
peugeot
14:53 12.11.2015.

Trebao je papa to da Vam kaze, a Vi, kao, niste to znali prije!

NO
novabila
18:57 12.11.2015.

Uzalud trošenje novca poreskih obveznika i naroda da bi guzica vidjela puta,ništa korisno od svega ovoga,sva priča čista demagogija.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?