Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Papa Franjo: Rješavati sve probleme dijalogom, nikoga ne treba ostaviti bez posla

Citirajući tekst napjeva "Gdje je ljubav i prijateljstvo, ondje je i Bog", Sveti Otac je podsjetio kako se Bog rađa tamo gdje ljubav postaje konkretna, bliska, nježna, suosjećajna
24. prosinca 2021. u 12:52 0 komentara 71 prikaza
Papa Franjo
Foto: Reuters/PIXSELL

I ovaj Božić milijuni kršćana diljem svijeta dočekat će u znatno drukčijim okolnostima, ponajprije u sjeni pandemije koronavirusa i novih sojeva ove pandemije koja je zahvatila cijeli svijet i u dvije godine odnijela više od 5 milijuna života.

Pojava omikron soja koronavirusa primorala je mnoge zemlje u Europi, ali i svijetu na uvođenje rigoroznih mjera, koje će pogoditi stanovništvo baš u vremenu božićnih i novogodišnjih blagdana. Zemlje EU-a, ponajprije Nizozemska i Češka, uvele su rigorozne mjere koja će ograničiti okupljanja ljudi tijekom blagdana na minimum.

Međutim, kako su božićni blagdani upravo vrijeme okupljanja i zajedničkog slavljenja, u mnogim krajevima svijeta nove okolnosti će svakako doprinijeti manjoj posjećenosti u crkvama i na misama, čime se slika proslave Božića i zajedništva koje ona nosi sa sobom mijenja već drugu godinu za redom. U uvjetima kada je pandemija smrtonosnog virusa izmijenila naše živote, pogotovo kad je društveni život u pitanju, značaj Božića i zajedništva u okrilju obitelji postaje još veći.

Čestitajući Božić djelatnicima u Vatikanu, Sveti Otac je jučer pozvao neka povjere svetome Josipu svoje životne situacije te potaknuo neka ne zaborave na starije.

Citirajući tekst napjeva "Gdje je ljubav i prijateljstvo, ondje je i Bog", Sveti Otac je podsjetio kako se Bog rađa tamo gdje ljubav postaje konkretna, bliska, nježna, suosjećajna te je potaknuo da se ta ljubav izrazi napose u odnosu sa starijima. Tema koja mu je posebno na srcu, naglasio je Papa, jest neka se ne zaborave stariji koji su u suvremenoj kulturi odbacivanja neprestano ostavljeni po strani.

Osvrnuvši se na zaposlenje, Papa je istaknuo obvezu da se nikoga ne ostavi bez posla. Upravljanje u razdoblju zatvaranja nije bilo lako, no Sveti Otac je istaknuo nadu da se zadovoljavajuća rješenja na probleme mogu pronaći dijalogom, pokušajem da se ide u susret, uvijek poštujući prava radnika i opće dobro.

Želim da vam Božić donese malo vedrine, pogotovo ako proživljavate teško razdoblje, rekao je Papa vatikanskim djelatnicima, nazivajući ih prijateljima. Molim da onima kojima je to najpotrebnije dobiju dar spokoja – osobnog i obiteljskog, rekao je Sveti Otac, prisjećajući se kako je pandemija prouzročila mnoge probleme u obiteljima kako ekonomske, tako i psihičke naravi, posebno za djecu i adolescente.

Poruke Svetoga Oca vrlo su značajne u ovim teškim vremenima kad je "novo normalno" ušlo u naše živote i natjeralo nas da se prilagodimo novim okolnostima, pri čemu nerijetko pritisnuti brigama i strahovima zaboravljamo prave vrijednosti.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.