Dolazak pape Franje

Papa će prvo napraviti krug stadionom i onda se popeti na pozornicu

papa Franjo
Foto: REUTERS/Tony Gentile
05.06.2015.
u 10:41

Euforija zbog dolaska pape Franje u Sarajevo raste. Sve je spremno za veliki događaj u subotu. Poruke dobrodošlice Papi istaknute su na brojnim mjestima u Sarajevu. U gradu se mogu vidjeti i brojni plakati s Papinim likom i motom posjeta BiH “Mir vama”. Pripreme za međunarodni događaj, posjet pape Franje Sarajevu, vidljive su u svim dijelovima grada. Organizatori poručuju kako je već sve spremno za dolazak pape Franje. Iz Organizacijskog odbora tvrde kako će Sarajevo u subotu ugostiti 65.000 vjernika iz zemalja regije, ali i svijeta. Najveće zanimanje, ipak, je za misu koju će Papa predvoditi na olimpijskom stadionu na Koševo.

Ključevi grada za Papu

Liturgijsko-glazbeno povjerenstvo pohoda pape Franje u BiH predstavilo je liturgijske predmete koje će poglavar Katoličke crkve koristiti prilikom svete mise na stadionu Koševo u Sarajevu. Dvije stvari na pozornici s koje će papa Franjo poslati poruke mira i suživota su najvažnije - oltar Tijela i krvi Kristove i ambon koji se zove besjedništvo. Oba liturgijska predmeta su dar župe Šikra koje su napravili radnici Stolarije “Kraljevići” prema nacrtu akademskog slikara Ilije Skočibušića. Na prednjem dijelu oltara nalazi se natpis na bosančici s bh. motivima. Fra Marko Lovrić i akademik Skočibušić darovali su i kalež u čijem se podnožju nalaze četiri katedrale u BiH i ciborij za hostije. Veliko zanimanje pobudila je i stolica koja simbolizira učiteljski nastup Svetog Oca, ili svakog biskupa koji drži govore u svojim katedralama. Ona je dar župe Zavidovići na kojoj su radili Edin i Salem Hajderovac. Napravljena je od orahova drva i na njoj se nalaze motivi Hrvatske i BiH - pšenica iz Semberije, grožđe iz Hercegovine, katedrala iz Sarajeva u središtu, s lijeve strane župa Zavidovići i s desne katedrala sv. Petra. Voditelj ovog povjerenstva mons. Tomo Knežević kazao je da će nakon Papina pohoda stolica biti smještena u sarajevsku katedralu. Iznad stolice na kojoj bude sjedio papa Franjo nalazit će se raspelo koje je dar Roberta Tomića iz Posušja i bitno je istaknuti da je ono napravljeno od jednog komada drva koje je nađeno u prirodi. Predstavlja uskrsnuće Isusa Krista s ovog svijeta. Prema Kneževićevim riječima, “Srce i dušu” pozornice osmislili su Damir Ramljak zvani Tigar i Fabijan Stanušić. Poznata je još jedna pojedinost vezana uz misno slavlje. Naime, kada stigne na Koševo, Papa će prvo napraviti krug stadionom, a onda će se popeti na pozornicu. Nakon toga, gradonačelnik Ivo Komšić uručit će mu ključeve grada Sarajeva i povelju kojom je 29. travnja 2015. godine postao počasni građanin. Također, Papa neće pričestiti nikoga, a darovat će ga samo obitelj Ivančević iz Rame koja ima šestero djece - pet djevojčica i jednog dječaka koji će sljedeće godine postati svećenik.

Turizam i dolazak Pape

Pohod pape Franje Sarajevu obradovao je i hotelijere. Veliki dio hotela je popunjen. Glasnogovornica Turističke zajednice Sarajevske županije Asja Hadžiefendić-Mešić kazala je kako se najveći broj vjernika očekuje iz BiH, Srbije, Hrvatske, Makedonije, Italije i Španjolske. Navela je i to da hrvatske turističke agencije u ponudi imaju organiziran dolazak vjernika u Sarajevo, na bazi dnevnog boravka. Trenutačno, hoteli s višim kategorijama, s četiri i pet zvjezdica su popunjeni, dok u hostelima i hotelima s nižim kategorijama još uvijek ima mjesta. Turistička zajednica ima registrirano oko 9000 kreveta u Sarajevskoj županiji. Puni smo optimizma jer je ovakav događaj ohrabrujući i za turizam Sarajeva, kazala je Hadžiefendić-Mešić i dodala kako je dolazak pape Franje u Sarajevo izuzetna prilika kada će Sarajevo osvanuti na naslovnim stranama svih svjetskih medija. S druge strane treba naglasiti da su mnoge Sarajlije ugostili određen broj hodočasnika u svojim domovima.

Komentara 1

KR
krtica
02:47 06.06.2015.

ali u isto vrijeme Hrvati su presiti titula i obecanja! osvijestili su se i ocekuju izvrsavanje obecanja, kako od crkvenih tako i od civilnih vlasti! davno su odbacili onu "obecanje ludom radovanje!"

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?