saveti za samopomoć

Pandemija loše utječe i na vašu ljepotu! Dermatologinja otkrila kako i što će pomoći

17.04.2021.
u 16:39

Pandemija i zatvoreni prostori znatno utječu na našu kožu, a kako točno objašnjava doc. dr. sc. Ivana Prkačin, spec. dermatologije i venerologije.

Utječe li češći boravak u zatvorenim prostorima na našu kožu?

Čovjek bi pomislio da će samoizolacija najvećem organu našeg tijela pružiti potreban odmor i učiniti neko dobro našem tenu, ali naša se koža ipak buni, piše Ordinacija.hr.

Mnogi se ljudi suočavaju s raznim vrstama problema s kožom, od izbijanja akni, seboreičnih keratoza ili iritacije, do dehidracije kože i pojave „umornog” izgleda, pa čak i pogoršanja već postojećih stanja kože kao što su ekcemi, akne, psorijaza itd. Glavni razlozi pojave tih problema su stres, manjak sna i fizičke aktivnosti, promjena prehrane, povećano provođenje vremena u zatvorenom, povećana izloženost raznim proizvodima za čišćenje lica i kože. Čak i povećan boravak pred televizorom, računalom ili mobitelom može negativno utjecati na kožu!

 

Pandemija COVID-19 bolesti uzrokovala je i pojavu novih kožnih problema te se danas često može čitati ili slušati o tzv. masknama – aknama koje nastaju pod maskama. Vlaga, toplina, manjak zraka i neugodne iritacije lica stvaraju uvjete pod maskom koji su savršeni za nastanak najrazličitijih problema s kožom. Maskne predstavljaju stanje kože uzrokovano dugotrajnim nošenjem maski za lice. Najčešći tip maskni je tzv. acne mechanica – mehaničke akne. Mikrooštećenja kože lica koja nastaju zbog trenja između maske i lica omogućuju ulazak nečistoća i bakterija u kožu. To dovodi do začepljenja pora kože te se stvaraju akne različitog oblika – od prištića i mitesera do ozbiljnijih, cističnih akni koje mogu uzrokovati probleme.

Kako prostor u kojem boravimo utječe na našu kožu?

Većina nas vjerojatno provodi više vremena u zatvorenom nego ikad prije u životu. Vlažnost zraka znatno je niža u zatvorenim prostorima nego vani na otvorenom, a naši radijatori ili klima-uređaji vrlo su vjerojatno uključeni većinu vremena – bilo da se radi o grijanju ili hlađenju, što isušuje zrak. Suhi zrak nesumnjivo će uzrokovati da se i vaša koža osuši jer iz njega ne može povući dovoljno vlage. Također je neupitno da pred zaslonima provodimo znatno više vremena. Provjerom na mobitelu možete dobiti informaciju o koliko je više vremena riječ. Plavo svjetlo koje se nalazi u zaslonima računala, mobitela, pa čak i unutarnjoj rasvjeti može pridonijeti nastanku tamnih mrlja, fotostarenju, pa čak i pogoršati melazmu, stanje u kojem se na licu pojavljuju smeđe mrlje.

Kako vratiti koži ono što je izgubila i popraviti opće stanje?

Za početak, bolje je spriječiti nego liječiti. Trebamo ukloniti sve loše stvari koje negativno utječu na našu kožu. Počevši od isušivanja naše kože, smanjenja plavog svjetla koje oštećuje našu kožu, nezdrave prehrane koja se također lako očituje na koži. Kožu treba redovito čistiti te je održavati hidratiziranom, počevši od primjene hidratizirajućih krema, ali i konzumiranjem vode. Koži možemo pomoći izvana i iznutra, primjenom topičkih krema bogatih antioksidansima, hranom bogatom antioksidansima, vitaminima i mineralima; pomoć može biti i u vidu dodataka prehrani koji su bogati antioksidansima, vitaminima, mineralima i prirodnim uljima. Na kraju ne treba zaboraviti ni važnost sna. Sedam do osam sati sna tijekom noći će zasigurno poboljšati izgled i zdravlje kože.

 

shutterstock

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije