Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Pammer: Nema konflikta ni raspada BiH

11. siječnja 2019. u 10:21 0 komentara 158 prikaza

Nema raspada Bosne i Hercegovine. To se neće de­siti. Mislim da neće doći ni do nekog konflikta, ocijenio je u intervjuu za Dnevni avaz dosadašnji veleposlanik Austrije u BiH Martin Pammer.

- Takvo nešto nije u interesu čak ni onih koji o tome pričaju. Ni susjedne zemlje ne bi dopus­tile neku nestabilnost te vrste u BiH, jer ni njima ne odgo­vara. Svaka nestabilnost u BiH negativno bi se odrazila na susjedne zemlje. Svi oni imali bi i u privrednom smis­lu katastrofu - smatra Pammer, koji sutra sutra odlazi s dužno­sti veleposlanika Austrije u Bosni i Hercegovini.

U proteklih nešto više od pet godina on je bio na ovoj poziciji. "Dnevni avaz" piše da je osigurao, predanim radom, da njego­va zemlja bude i dalje viđena kao jedna od vodećih u BiH, ne samo na ekonomskom pla­nu. Pammer se vraća u Beč, gdje će voditi jedan od odje­la.

- Bit ću na čelu Radne grupe za multikulturalni i međucivilizacijski dijalog pri Saveznom ministarstvu za Europu, integraciju i vanj­ske poslove. Ta pozicija po­vezana je sa BiH, koja je višenacionalna i multikulturalna zemlja. Naslijedit će me Ulrike Hartmann. Ona ima bogato di­plomatsko iskustvo. Službo­vala je u Beogradu, Sarajevu, a bila je i na čelu OHR-a u Banjoj Luci i odlično pozna­je lokalne jezike - kaže Pa­mmer.

Upitan je li prekjučer bio u Banjoj Luci, on, malo izne­nađen pitanjem, kaže da nije. Dodaje da se radi o protuus­tavnom činu, te mu nije jasno zašto bi trebao biti tamo.

- BiH je u stalnoj sta­gnaciji i to se mora promije­niti. Mora se raditi na tom putu od Daytona prema Bruxelles. To je budućnost ne samo BiH nego i ostalih iz regije. Ohrabruje me što vidim mnogo signala da ima napretka, u privredi, kulturi, infrastrukturi. Važno je da se ide naprijed i da se ne odustaje... Uprkos svemu - kaže on.

Pammer ističe da je pozicija aus­trijske vlade, kada je BiH u pitanju, uvijek ista.

- A separatistička reto­rika, spominjanje rata i ci­ljeva iz rata, uopće nisu do­bri ni konstruktivni za ovu zemlju - naglašava.

Upitan misli li na Milorada Dodika, on kaže da se ne radi samo o njemu nego o cije­lom nizu političara.

-  Istini za volju, i pred­sjedatelj Predsjedništva, gospodin Dodik uvijek i iz­nova koristi izraze prošlosti i stvari iz razdoblja rata. Nažalost, nacionalizam je vrlo zahvalan politički in­strument i već je globalno to tako. On se koristi otvoreno i brutalno ili u šiframa i suptilno. U BiH se već 20 godina koristi retorika koja pokazuje da nijedna strana nije zadovoljna Daytonom. Žao mi je da nedostaje zajedničke vizije za ovu državu i to je jedan od suštinskih problema. Ne bi se smjelo zaboravljati kako je rat počeo i šta su i međunarodni sudovi utvr­dili, ko nosi najveću odgo­vornost - kazao je Pammer za "Dnevni avaz".

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.