Poljoprivrednoj proizvodnji u HBŽ-u pridaje se primjerena pozornost

"Pametna poljoprivreda", kojom se već koristi 80 posto ratara u SAD-u, budućnost je i za domaće poljodjelce

09.07.2023.
u 14:30

U Hercegbosanskoj županiji, u skladu s realnim financijskim prilikama, pozornost se posvećuje poljodjelstvu i stvaranju optimalnih uvjeta i mogućnosti da ljudi koji se tom djelatnošću bave ostvaruju što bolje rezultate i pristojan život. Iz godine u godinu u županijskome proračunu izdvajaju se sredstva namijenjena poljoprivredi, koja se raspodjeljuju za različite namjene i projekte, putem različitih javnih poziva, natječaja, potpora...

Vjetar u leđa
Stočari, ratari, voćari, povrtlari, peradari, pčelari i drugi poljodjelci javljaju se na te javne ponude, koje objavljuje županijsko Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, i dobivaju određene iznose koji su, u nekoj mjeri, vjetar u leđa njihovu radu i djelatnosti. U ovoj proračunskoj godini za poticaj poljoprivrednoj proizvodnji predviđeno je 2,500.000 KM, poticaj za projekte u poljoprivredi 400.000 KM, za subvencije za veterinarstvo 120.000 KM. U ožujku je županijsko Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva donijelo program utroška sredstava tekućih prijenosa "Potpora poljoprivrednoj proizvodnji i ruralnom razvoju", vrijedan 1,289.000 KM, koji se financira iz tog planiranog iznosa za poticaj poljoprivrednoj proizvodnji u visini od 2,500.000 KM. Programom se ostvaruju novčane potpore za sufinanciranje troškova prehrane muznih grla u sustavu otkupa kravljeg mlijeka u iznosu 800.000 KM, za uzgoj rasplodnih junica 70.000 KM, za proizvodnju konzumnih jaja 8000 KM, za proizvodnju povrća u plastenicima 15.000 KM, za troškove proljetne sjetve 300.000 KM. Tu spadaju još tri vrste potpora: sufinanciranje nabave sjemena za umjetno osjemenjivanje plotkinja u visini od 35.000 KM, potpora jačanju ljudskih resursa u iznosu 50.000 KM i dug za nabavu i postavljanje bežične senzorske mreže od 11.000 KM.

No, u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva HBŽ-a prate suvremene i napredne trendove i inovacije koje se provode u svijetu u području poljoprivrede. Trenutačno je aktualan projekt pod nazivom "Pametna poljoprivreda". Riječ je o projektu koji omogućuje primjenu podataka i komunikacijskih tehnologija u poljoprivredi, što u konačnici donosi veću produktivnost i profitabilnost. Na tome se uvelike praktično radi, postavljaju se uređaji na kojima počiva cijeli sustav "Pametne poljoprivrede". Radi se o dvjema baznim stanicama pod nazivom LoRaWAN, od kojih je jedna instalirana u Glamoču, a druga na planini Tušnici. Posao je povjeren tvrtki X-LOGIC d.o.o. iz Zagreba. Bazna stanica u Glamoču pokrivat će prostor Glamočkoga polja, a na Tušnici Livanjsko, Duvanjsko i Kupreško polje te dio Grahova.

Meteorološke postaje
Postavit će se još i četiri meteorološke postaje, koje su sastavni dio projekta. Poljodjelci će se na svojim imanjima pomoću prijamnika i senzora povezati s baznim stanicama, od kojih će dobivati potrebne korisne informacije i podatke, koje će koristiti u svakodnevnom radu. Primjerice, upravljanje nasadima i usjevima, trenutačna vlažnost i kvaliteta tla, zdravstveno stanje stoke, peradi, pčela, pojava štetnika, količina dodanog gnojiva, vremenski uvjeti, promjene na strojevima i još drugih informacija. Tehnologiju na kojoj se zasniva projekt "Pametna poljoprivreda" u SAD-u koristi oko 80 posto poljodjelaca, dok je u Europi primjenjuje oko 24 posto.

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije