RASPAD

Pala Vlada HBŽ-a, nakon SNSD-a i SDA iz vlasti izašao i HDZ BiH

'rimac'
''
30.11.2013.
u 07:15

Razlog izlaska sve tri stranke iz Vlade HBŽ-a je ponašanje njihovog dojučerašnjeg koalicijskog partnera HDZ-a 1990.

Tri od četiri stranke koje su činile Vladu Hercegbosanske županije više ne žele sudjelovati u njenom radu te su iz iste izašle. Nakon SNSD-a i SDA, koji su Vladu napustili prije desetak dana, jučer je to napravio i HDZ BiH potvrdio je to ministar financija u Vladi HBŽ-a i predsjednik hercegbosanskog Županijskoga odbora HDZ-a BiH Branko Ivković. U Vladi HB županije ostao je samo HDZ 1990. koji je i uzrok najnovijih problema u ovoj županiji.

Potpisani sporazum

Naime, razlog izlaska sve tri stranke iz Vlade HBŽ-a je ponašanje njihovog dojučerašnjeg koalicijskog partnera HDZ-a 1990., odnosno konkretno premijera Vlade HBŽ-a Nediljka Rimca, koji je odbio postupiti po sporazumu koji su koalicijski partneri potpisali još prije sklapanja koalicije. SNSD je zatražio suglasnost koalicijskih partnera za smjenu ministra zdravstva Darka Horvata (SNSD), što su HDZ BiH i SDA prihvatili budući da SNSD želi smijeniti svoj kadar. Za razliku od njih, Rimac nije bio za smjenu te je tražio dodatna obrazloženja od SNSD-a. Njegov potez utoliko je nelogičniji ukoliko uzmemo u obzir da Horvat barem stranački nema nikakve veze s HDZ-om 1990. U vezi s daljnjim aktivnostima ministara u Vladi koji dolaze iz HDZ-a BiH, Ivković je kazao da će oni normalno dolaziti na svoja radna mjesta i odrađivati tehničke stvari u okviru svojih ministarstava s tim da neće dolaziti na plenarne sjednice Vlade. Na sjednice Vlade neće dolaziti ni ministri iz reda SNSD-a i SDA što znači da Vlada Hercegbosanske županije ne može donijeti nijednu odluku, te da se nalazi u blokadi. “Očekujemo potez predsjednika Vlade, ili Skupštine Hercegbosanske županije koji moraju nešto učiniti da se ova situacija razriješi”, kazao je ovom prilikom Ivković. On ističe kako ove tri stranke, HDZ BiH, SNSD i SDA, nemaju dovoljno ruku u Skupštini Hercegbosanske županije kako bi mogli razriješiti sadašnju Vladu i imenovati novu, budući da u ovoj županiji za takav potez treba imati dvotrećinsku većinu. “Mi imamo prostu većinu, znači 10 ruku, međutim nemamo dvotrećinsku koja je potrebna za ove smjene”, kazao je Ivković.

Druge stranke

Ističe kako pat-pozicija u kojoj se već neko vrijeme nalazi ova županija (otkada je SNSD uputio zahtjev za smjenom) može potrajati ako vodstvo Skupštine uskoro ne iznađe rješenje. Ivković ovom prilikom nije isključio ni mogućnost razgovora s ostalim strankama koje participiraju u Skupštini Hercegbosanske županije, a koje do sada nisu činile parlamentarnu većinu, a sve s ciljem kako bi županija konačno ponovno počela funkcionirati.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?