BLAGDANSKI DAROVI

Paketiće plaćali iz krive blagajne dijelom novca za reprezentacije

Darovi Božić
Foto: Pixsell
22.12.2013.
u 09:53

Prema uvidu u stavke proračuna Federacije za ovu godinu, nijedan političar ili službenik ne bi na kraju ove godine trebao dobiti bilo kakav dar ili paketić za djecu jer nijedna slična stavka ne postoji u proračunu Vlade FBiH za 2013

I dok je dar za djecu zaposlenih u državnim institucijama u Hrvatskoj reguliran Kolektivnim ugovorom za državne službenike i namještenike, u BiH odnosno u njezinom većem bh. entitetu darivanje nije regulirano nikakvim ugovorom ni nekom financijskom odlukom. Stoga ni ne čudi da roditelji zaposleni u institucijama Federacije ne znaju hoće li njihova djeca dobiti novogodišnje paketiće plaćene proračunskim novcem. Podsjećanja radi, proteklih godina je trećina institucija i kompanija u vlasništvu ovog entiteta organizirala dodjeljivanje paketića za djecu zaposlenika, ali su po običaju novac trošili iz pogrešne blagajne i odluke donosili u posljednji trenutak. Umjesto da planiraju ove troškove u proračunu, paketići su se plaćali preostalim novcem za reprezentaciju.

Nije nezakonito, ali..

Prema uvidu u stavke proračuna Federacije za ovu godinu, nijedan političar ili službenik ne bi na kraju ove godine trebao dobiti bilo kakav dar ili paketić za djecu jer nijedna slična stavka ne postoji u proračunu Vlade FBiH za 2013. Drugačije nije bilo ni prethodnih godina, ali su ministri i rukovoditelji institucija Federacije sami na kraju godine odlučivali o podjeli novogodišnjih ili božićnih darova, po pravilu od novca za reprezentaciju. Takav način podjele darova nije izričito nezakonit, ali stvara nekoliko ozbiljnih problema. Osim što je knjigovodstveno nepravilan, ovakav način podjele darova stvara neravnopravnost, smatraju u odjelu za financijsku reviziju Ureda revizora FBiH, te naglašavaju da se darovi ne mogu smatrati reprezentacijom. Naime, u ovom sektoru smatraju kako su darovi jedna vrsta naknade zaposlenicima i zbog toga bi morali biti planirani u proračunu.

Nema jasnih kriterija

Drugim riječima, to bi značilo kako bi na neki način trebalo ući u iznos sredstava koja su odobrena u skladu sa zakonom o porezima na koje se ne obračunava porez. Prije nego što se proračunski novac odvoji za darove, moraju se napraviti jasni kriteriji. Međutim, kako nema kriterija ni za dodjelu raznih potpora velikom broju nevladinih organizacija, malo tko se nada kako će se naći kriteriji i u slučaju kupovine paketića i sličnih darova. Ministri i šefovi institucija do sada su sami odlučivali o tome tko će dobiti darove i koliko će oni koštati. Trošen je višak novca za reprezentaciju na kraju godine. Iz sektora za financijsku reviziju Ureda revizora ističu kako su najčešće dobivali odgovor kako je darove najlakše kupiti od reprezentacije. Vlada FBiH morala bi takvu praksu zaustaviti i utvrditi tko ima pravo na darove. - Ako se ima pravo, onda se treba odrediti iznos, koji su kriteriji da netko ostvari to pravo i u kojem iznosu, smatraju u Uredu revizora.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije