Analizirali smo kretanja u vanjskoj trgovini

Pada izvoz, bh. tvrtke u problemu, nužne reforme za očuvanje radnih mjesta

27.08.2023.
u 16:44

U prvih sedam mjeseci ove godine rezultati pokazuju smanjenje aktivnosti

Brojke iz područja vanjske trgovine u prvih sedam mjeseci ove godine pokazuju ono o čemu su ekonomski analitičari govorili ranije - usporavanje gospodarske djelatnosti kao posljedica smanjenja ekonomske aktivnosti tržišta na koja bh. tvrtke izvoze ili s kojih uvoze repromaterijal je evidentno, a ono je zapravo poziv za provedbu reformi kojima bi se maksimalno poboljšala poslovna klima u zemlji.

Poboljšanje ambijenta
Od smanjenja poreznog opterećenja na rad, preko nužne digitalizacije i ubrzavanja birokratskih procedura za registraciju poduzeća, odnosno pokretanja biznisa - čitav spektar alata trenutačno je u fazi pripreme, a trebao bi u značajnoj mjeri rasteretiti gospodarske subjekte, omogućiti lakšu realizaciju investicija te nova zapošljavanja, kao i podizanje razine neto plaće za radnike. Sve to dio je programa novih vlasti, a koje su kroz dokument o smjernicama rada izvršne i zakonodavne vlasti pripremile set reformi u oblasti socijalne politike i ekonomije, koje su ključne za nužno poboljšanje kvalitete života stanovništva BiH i najvažniji su programski segment u smislu konkretnog, mjerljivog napretka koji trebaju prepoznati i osjetiti svi. Istodobno, ekonomski analitičari nadaju se i kako bi trebalo intenzivirati aktivnosti koje bi išle u smjeru stvaranja jedinstvenog ekonomskog prostora.

Željko Šain, profesor Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, već je ranije za naš list upozoravao na činjenicu da BiH ima otvorenu ekonomiju koja je ovisna o kretanjima u okruženju, tako da se svaka promjena ili poremećaj, pa tako i recesija, svakako odražavaju na stanje u BiH. No, pritom su svakako za perspektive važni potezi koje vlasti trebaju napraviti, a vodili bi stvaranju jedinstvenog ekonomskog prostora, što je proces koji se ne može napraviti preko noći. On bi trebao ići kroz tri koraka - jedinstvenije ekonomske prostore unutar Federacije i Republike Srpske, zajednički ekonomski prostor te na kraju jedinstvenu ekonomsku politiku BiH.

Podsjećamo, dopredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH dr. sc. Vjekoslav Vuković nedavno je za Večernji list naglasio kako gospodarstvo BiH u prvih sedam mjeseci 2023. godine ima tendenciju usporavanja u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Takvo što vidljivo je u segmentu vanjske trgovine, odnosno oslikava se u smanjenju izvoza i osobne potrošnje. U sedam mjeseci ove godine ukupan izvoz iz BiH iznosio je 10,33 mlrd. KM, što je manje za 4,21%, odnosno 454,23 mil. KM u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Govoreći o razlozima takve situacije, objasnio je kako je smanjenje izvoza posljedica smanjenja izvoza na pojedinačna tržišta EU-a uslijed usporavanja gospodarske aktivnosti u EU te globalnih tržišnih neravnoteža izazvanih krizom u Ukrajini. To se, prije svega, odnosi na tržišta EU-a (Italija, Mađarska, Poljska..) te značajno smanjenje izvoza na tržište Srbije, gdje je smanjena potražnja za energentima iz BiH (smanjenje izvoza električne energije oko 40% te pad u izvozu koksa za više od 100 milijuna KM).

Uvoz
S obzirom na to da određeni dio poduzeća zapravo uvozi potrebne materijale, a na osnovi kojih unutar BiH izgrađuje gotove proizvode, jasno je kako se može utvrditi međuovisnost uvoza i izvoza, odnosno u ovom slučaju došlo je i do značajnog pada uvoza. Sve to govori kako je pred domaćom ekonomijom izazovno vrijeme u kojemu će se morati djelovati sinergijski kako bi se očuvala radna mjesta te stvorile pretpostavke za proširenje poslovanja onoga trenutka kada se oporave tržišta Europske unije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?