Hercegovači vinari u problemima

Pad prodaje i do 90 posto, gomilaju se zalihe, a nova berba pred vratima

20.05.2020.
u 14:42

Hercegovači vinari u velikim su problemima zbog koronavirusa, a pad prodaje iznosi od 70 do 90 posto. Potrošnja vina, kao i prihodi, svedeni su na minimum, uloženi novac se ne vraća, zalihe se gomilaju u skladištima, a propadaju i ugovori sa stranim tržištima, javlja RTV Herceg Bosne.

Svezanih ruku

- Imamo prihod od samo 10 posto od ukupnog prihoda koji smo imali u prošlom razdoblju. Nemamo najava za narudžbe, prodaje, s obzirom na to da smo mi samo vezani za HoRecu - ugostiteljstvo i restorane. Jednostavno, mi smo sad svezanih ruku - kaže za RTV HB Josip Nuić, vlasnik vinarije “Vinogradi Nuić”. - Hercegovački vinari najviše su orijentirani na Europu, a najveća tržišta su Hrvatska i Njemačka. Ali, s obzirom na to da je i u tim zemljama na snazi zabrana rada restorana, nije bilo izvoza. Imali smo super najave, super ugovore za ovu godinu, ali sve je stalo - ističe Nuić. Unatoč problemima, nisu otpuštali radnike, ističe Nuić, te dodaje kako se gomilaju zalihe vina te će uskoro postati problem skladištenja. Tihomir Prusina, glavni enolog u Vinariji Čitluk, kaže za RTV HB da je ova vinarija ostvarila oko 30 posto prihoda u ožujku i travnju u odnosu na prošlu godinu. Realizacija je bila manjim dijelom u RH i BiH. Vinarija Čitluk izvozi 60 posto proizvoda, ali je izvoz u trenutačnim uvjetima sveden na Hrvatsku, na pojedine trgovačke lance, i to na vina niže kategorije koja su jeftinija. Financijske teškoće nisu jedini problem vinara, gomilaju se zalihe, a nova berba je pred vratima. - Ako se ovo ne riješi, ne zbrine u boce, nećemo imati gdje smjestiti vino koje sada dolazi - navode vinari, koje muči neizvjesnost kako se vratiti na tržište, gdje skladištiti novo vino i što s radnicima ako se ovakva situacija nastavi još nekoliko mjeseci. Inače, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HN županije jučer je izdalo preporuku za vinogradare u kojoj stoji da nestabilne klimatske prilike pogoduju infekcijama uzročnicima plamenjače (Plasmopara viticola) i pepelnice (Erysiphe necator) zbog čega je potrebno, čim to omoguće vremenski uvjeti, izvršiti zaštitu vinograda. Treba naglasiti kako su cvasti vinove loze u ovoj fenofazi posebice otvoreni za infekciju pepelnice, čiji bi simptomi tek kasnije bili vidljivi.

Zaštita od pepelnice

Stoga je jako bitno upravo sada provesti kvalitetnu (preventivnu) zaštitu od pepelnice. Osim kemijske zaštite, jako bitno je uraditi radikalnu pljevidbu, posebice u zoni cvasti. Prozračnost će smanjiti infekciju i u velikoj mjeri doprinijeti oplodnji. Pravodobnost tretiranja puno je bitnija od izbora sredstva za zaštitu bilja, poručili su iz resornog ministarstva.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?