REAKCIJA IZ POSAVSKE ŽUPANIJE

Ozbiljno u pitanje doveli proračunsku stabilnost

Autori: Marko Mišković,
09.04.2020.
u 19:47

Predsjednik Vlade Posavske Županije Topić i predsjednik Skupštine PŽ-a Blaž Župarić s trima zastupnicima u Parlamenta FBiH iz PŽ-a, (Marijan Klaić, zastupnik u Zastupničkom domu, Ilija Ilić i Senad Ahmetović, zastupnici u Domu naroda) uputili su Vladi Federacije BiH i predsjedniku FBiH Fadilu Novaliću reagiranje u povodu odluke Vlade da se grant nižim razinama, županijama i općinama, prenamijeni, čime je, istaknuli su, ozbiljno dovedena u pitanje proračunska stabilnost osobito dviju najmanjih županija u Federaciji, Posavske i Bosanskopodrinjske.

- Na temelju dostupnih informacija da je Vlada Federacije BiH na jednoj od svojih sjednica proračunski grant nižim razinama – županijama i općinama prenamijenila u pomoć zdravstvenim ustanovama u FBiH, obvezni smo na ovaj način reagirati i zatražiti da se žurno ispravi pogreška prema županijama koje su zbog svoje specifičnosti u posljednjih 20 godina kroz ovu pomoć osiguravali minimalnu proračunsku stabilnost.

Ovdje prvenstveno mislimo na Posavsku i Bosanskopodrinjsku županiju. Uvažavajući potrebu i važnost osiguravanja sredstava za borbu protiv pandemije koronavirusa, naglašavamo da sredstva pomoći proračunu PŽ-a upravo služe za osiguranje minimalne stabilnosti proračuna kako bi se, između ostalog, moglo osigurati funkcioniranje obrazovanja, policije, zdravstva, socijalne skrbi, skrbi za branitelje i ostale. Vjerujemo da je svima jasno da je, osim nabave zdravstvene opreme, nužno osigurati i redovitu isplatu plaća, prvenstveno i zdravstvenim djelatnicima i policijskim službenicima, kao i omogućiti minimalnu pomoć lokalnim poduzetnicima i obrtnicima kojima je zaustavljeno ili otežano poslovanje. Vašim posljednjim odlukama upravo je to ugroženo u Posavskoj županiji.

Podsjećamo kako smo u zamolbi za financijsku potporu proračunu PŽ-a od 20. ožujka 2020. obrazložili potrebu za 1,700.000 KM sredstava - stoji u pismu koje su iz Vlade Posavske županije uputili premijeru Novaliću i Vladi Federacije BiH. Također su izrazili očekivanje da su argumenti koje su naveli dovoljan razlog da se žurno iznađe način za pomoć proračunu Posavske županije i omogući financiranje proračunskih korisnika koji o njemu ovise. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?