Strelovit uspon

Ovu zemlju očekuje najbrži rast bogatstva na svijetu. Evo kako su do toga došli

25.02.2024.
u 15:47

Trgovačke napetosti između SAD-a i Kine potaknule su brži gospodarski rast ove azijske države.

Zahvaljujući tome što je dodatno učvrstio svoj status svjetskog proizvodnog čvorišta, Vijetnam očekuje najstrelovitiji rast bogatstva u idućem desetljeću prema tvrtki Henley & Partners.

Prema analitičaru tvrtke New World Wealth, Vijetnamu se predviđa 125-postotni rast bogatstva u idućih 10 godina što je prema analizi tvrtke, najveći porast bogatstva u pogledu BDP po glavi stanovnika i broju milijunaša u bilo kojoj svjetskoj državi.

Prema analitičaru, razlog za to je što je “Vijetnam sve popularnije proizvodno središte međunarodnih tehnoloških, automobilskih, elektroničkih, modnih i tekstilnih korporacija”. Drugo mjesto zauzima Indija koja će do 2027. postati treće najveće svjetsko gospodarstvo i njoj se predviđa 110-postotni rast bogatstva.

U Vijetnamu živi 19 400 milijunaša i 58 multimilijunaša i za razliku od ostalih azijsko-tihooceanskih država, Vijetnam se smatra relativno sigurnom državom što je multinacionalnim tvrtkama dodatni poticaj da otvaraju svoje podružnice u toj zemlji.

Usto, svjetski poznata tvrtka McKinsey navodi da su strateški položaj, odnosno činjenica da dijeli kopnenu granicu s Kinom, blizu je svim važnijim morskim putevima, niska cijena rada te infrastruktura koja podražava izvoz, Vijetnam učinili “poslovno najprimamljivijim odredištem”.

Magnet za inozemna strana ulaganja

Vijetnam se također okoristio trgovačkim napetostima između SAD-a i Kine i brojne su multinacionalne tvrtke počele diverzificirati proizvodnju u Vijetnam nastojeći smanjiti ovisnost o Kini što je potaknulo snažan priljev inozemnih stranih ulaganja (u 2023. inozemna strana ulaganja u Vijetnam su porasla za 32 posto).

Također, strana ulaganja su dugoročna i jamče bolje poslove i pristojnije plaće koje će milijunima Vijetnamaca omogućiti porast kakvoće življenja.

Rizični čimbenici

Međutim, postoji nekoliko čimbenika koji bi mogli usporiti gospodarski rast i razvoj Vijetnama. Jedan od njih je domaća radna snaga koja će se morati dodatno obrazovati kako bi udovoljila zahtjevnim i složenim radnim mjestima.

Usto, dugotrajnija svjetska recesija bi također mogla utjecati na potrebe potrošača na razvijenim tržištima što bi, zauzvrat, moglo utjecati na proizvodni sektor i izvoz Vijetnama, baš kao i oštar pad vrijednosti vijetnamskog donga.

Međutim, ono oko čega se većina analitičara slaže jest da bi se trebalo mnogo negativnih čimbenika poklopiti da se uspori trenutačni gospodarski rast Vijetnama.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?