Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Ovoliki broj kockara je znak za uzbunu

Problem kockanja u bh. društvu je veliki, ali još uvijek nije posebno izražen društveni problem
17. listopada 2014. u 09:20 0 komentara 813 prikaza
kozjak
Foto: Braco Selimović/Vecernji.ba
Pogledajte galeriju 1/3

Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru održano je predavanje o temi “Kako se odreći igara na sreću i kocke”. Predavač je bio prof. dr. Boris Kozjak iz Zagreba koji je, između ostalog, istaknuo kako je na neki način riječ o vrlo egzotičnoj temi, na rubu znanstvenog i društvenog interesa dodavši kako kockanje nema samo štetnih i nema samo pozitivnih posljedica, nego ima i jednih i drugih.

Veliki broj kockara

- Prema procjenama stručnjaka, u RH ima oko 50 tisuća patoloških kockara koji su ovisni o kockanju, ima oko 200 tisuća problematičnih kockara, to su oni koji su već jednom nogom u zoni rizika i imamo oko tri milijuna onih koji kockaju zbog zabave, razonode, onih koji troše umjereno i na koje kockanje ne ostavlja nikakve negativne posljedice. Međutim, toliki broj kockara je znak za uzbunu, znak da bi društvo daleko više trebalo raditi na edukaciji i na senzibilizaciji javnosti. Što se tiče BiH, problem kockanja u bh. društvu je veliki, ali još uvijek ne koncipira kao posebno izražen društveni problem, rekao je prof. Kozjak, javlja portal Vecernji.ba. Dodao je da se kockanje razlikuje od ovisnosti o drogama i alkoholu, te se smatra poremećajem impulsa ili poriva. - Fizičke sličnosti svakako ima, ali se ne može podvesti pod znak jednakosti s ovisnošću o drogama, naglasio je prof. Kozjak.

Ogroman problem

Psiholog Marko Romić godinama radi s patološkim kockarima u Centru za mentalno zdravlje Doma zdravlja u Mostaru. - Nema riječi koja može iskazati koliki je to problem u Mostaru i Hercegovini. U problemu su djeca već od 7. ili 8. razreda osnovne škole pa sve do starih ljudi. Najžalosnije u svemu tome je stradanje, prvo pojedinca, a onda i njegove obitelji. Ovisnost o kockanju je bolest u pravom smislu riječi. Iako, kad govorimo o ovisnosti obično se misli na ovisnost o nekoj tvari, alkoholu ili drogi. Ovdje nemamo materijalnu tvar, ovdje se radi o čistoj psihološkoj ovisnosti čiji mehanizmi djelovanja, a pogotovo posljedice, su jednake ili razornije od fizičkih ovisnosti, istaknuo je Romić. Dodao je kako je teška ekonomska situacija jedan od uzroka skretanja u taj problem, ali nikako najvažniji i najveći uzrok.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.