pripazite

Ovo su namirnice koje najčešće dajemo djeci, provjerite jesu li zdrave

Shutterstock
12.11.2019.
u 07:08

Uvjereni u drugačije, štetnu hranu nerijetko dajemo djeci, a uvjereni smo da im koristi, tvrdi mrhealthyfrog.com. 

Zbog velike količine šećera, na popisu štetnih namirnica, prvi su se našli djeci omiljeni sokovi. 

Iako njihova šarena pakiranja izgledaju primamljivo i najčešće navode kako je sok koji se nalazi unutar pakiranja svježe cijeđen i izrazito zdrav, to baš i nije tako, smatraju, prenosi Ordinacija.hr

Voće naime prolazi kroz razne procese kojima gubi izvorni okus pa mu se za vraćanje okusa dodaju različiti sastojci, ali i šećeri. Iako će oni svježe cijeđeni ponekad i zadržati neke nutrijente, većina tih istih nutrijenata bit će zanemarivi upravo zbog raznih dodataka. 

Umjesto sokova, djetetu radije dajte svježe voće uz koje svakako može popiti čašu vode, a na taj način pružit ćete im sve potrebne nutrijente pa čak i vlakna voća koja se preradom u sok gube. 

KUKURUZNE PAHULJICE 

Osim što su bogate šećerom, kukuruzne pahuljice vrve i mnoštvom štetnih aditiva. 

Uostalom, iako se na pakiranju takvih pahuljica navodi nekoliko vitamina, istina je da su toj namirnici dodani procesuirani vitamini, a ne oni prirodni. Bolji odabir svakako su zobene kaše kojima se za dodatni okus može dodati razno voće. 

JOGURT

Iako snažan probiotik koji umanjuje želučane probleme, a tijelo hrani potrebnim nutrijentima, zbog velike količine šećera, jogurt nije namirnica koja se preporuča dječjoj prehrani.  Ipak, onaj domaći puno je bolji izbor, a zasladiti ga možete različitim orašastim plodovima ili voćem, a za djecu stariju od dvije godine, jogurt se može zasladiti i medom. 

PILEĆI MEDALJONI

Pileći medaljoni dječji su favorit, no oni su zapravo jako štetni za djecu. Naime, iako proizvođači tvrde da su proizvedeni od cijelog pilećeg mesa to u konačnici nije slučaj.

S druge strane, priprema pilećih medaljona odvija se i u štetnim masnim uljima.

No, djeca i dalje mogu uživati u ovoj poslastici ako je spremite sami, na puno zdraviji način. Komade pilećeg mesa umočite u jaje, a zatim ih uvaljajte u krušne mrvice i vaši su pileći medaljoni spremni. 

GROŽĐE

Veliko i sklisko voće kakvo je grožđe nije pametno dati djeci, a posebice onoj mlađoj kod koje se ono može zaglaviti u grlu. Uostalom, dijete će i puno teže probaviti ovu namirnicu. 

Umjesto grožđa dajte im neko mekše, a podjednako zdravo voće kakve su banane.

GOTOVA HRANA

Instant hrana kakva je tjestenina sa sirom sadrži kemikalije koje se miješaju s normalnim radom hormona, a uz to sadrže i puno kalorija, a malo nutrijenata.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?