Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Ovo je Ivan od koga je Nada Topčagić naručila rođendanski poklon za Ibrahimovića:

Osim Zlatana, njegove slike imaju i najopasniji svjetski boksač i najpoznatiji američki reper
13. listopada 2021. u 09:32 0 komentara 3972 prikaza

Kada se prije nekoliko godina odlučio baviti pirigrafijom nije ni sanjao da će njegovi radovi na lipovoj dasci završiti u rukama boksača Mike Tysona, repera Snoop Doga i nogometaša Zlatana Ibrahimovića, jer je upravo to pjevačica Nada Topčagić birala kao poklon poznatom nogometašu koji obožava njene hitove. 

- Ona je negdje čitala o mom radu i zamolila me da uradim i njegov lik. Uradio sam dvije verzije i kako se nije mogla odlučiti ponijela je obje. Kad ih je Zlatan dobio, čuo sam da su mu se svidjele i to je još jedan podstrek više da nastavim sa mojim radom - rekao je za Ivan. 

 | Autor :

Prva poznata ličnost koju je nacrtao bio je redatelj Emir Kusturica, a osobno mu je odnio rad na Mećavnik. Poklon mu se izuzetno svidio, te ga je odmah okačio u svoju kolibu. Poslije su na red došli čuveni boksač i reper. 

- Za svoj rad koristim isključivo lipovu dasku, užarenom olovkom se povlače crte i dobija željeni lik. Na taj način spojio sam svoju ljubav prema umjetnosti i drvetu. Pirografija je slikanje užarenim predmetom, a ako se radi na drvetu, ono se prvo polira. Nakon što se uradi, rad se prelakira, a zatim maže uljima, tako da slikama ni vrijeme, sunce i vlaga ne mogu apsolutno ništa - izjavio je ovaj umjetnik. 

 | Autor :

Kako kaže za jedan rad potrebno mu je oko sedam dana. Sada se potražnja za slikama na drvetu poprilično povećala. Srbi najčešće traže portrete patrijarha Pavla, a stranci slike svojih kućnih ljubimaca, pa Ivan više i ne zna broj mačaka i pasa koje je naslikao. 

Vrlo često radi i one crteže koji nisu za prodaju i ljubomorno ih čuva u svojoj privatnoj arhivi.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.