OHR SAVJETNIK

Ovo je 5 najčešćih ljetnih tegoba i bolesti! No, možete ih spriječiti, a evo i kako

05.08.2020.
u 17:45

Nitko ne želi misliti o bolestima dok traje najdraže godišnje doba, ali prisjetimo se samo svih upozorenja koliko je opasno dugotrajno izlaganje suncu i kakve posljedice mogu biti, piše Ordinacija.hr.

Većina pogrešno misli da je samo zimsko doba opasno i da smo samo tada podložni infekcijama. Mogućnost da se razbolite tijekom ljeta je gotovo jednaka, a neka se stanja češće javljaju ljeti. Ne moramo ni spomenuti da uz sav oprez od opeklina ili dehidracije, ovoga ljeta posebnu brigu moramo voditi o izbjegavanu infekcije koronavirusom.

Donosimo popis čestih ljetnih zdravstvenih problema, a na vama je da budete oprezni i ne zaboravite voditi brigu o zdravlju niti na plaži.

1. Dehidracija

Koliko ste puta otišli na plažu, a da niste ponijeli vodu? To ne mora nužno biti problem ali ste se doveli u situaciju kada je moguća dehidracija. Manjak tekućinu u organizmu može uzrokovati vrtoglavicu, suhoću usta, pa čak i ozbiljne zdravstvene probleme. Do dehidracije puno češće dolazi ljeti, zbog vrućeg zraka, znojenja i posljedičnog gubitka tekućine. Toplinski udar je najčešća posljedica dehidracije, a događa se kada temperatura tijela jako poraste i uzrokuje izlučivanje velikih količina znoja u namjeri da se rashladi.

 

2. Rak kože

Na žalost radi se o jednom od najčešćih zloćudnih oboljenja, svake godine se tako milijunima ljudi dijagnosticira rak kože, koji se lako liječi ako se otkrije na vrijeme. Redovito pregledavajte kožu, ako primijetite nove izrasline ili one koje mijenjaju oblik, peckaju ili svrbe, odmah se obratite liječniku. Izbjegavajte direktno izlaganje suncu, nanosite kremu, a kad izlazite na jako sunce obucite majicu i stavite šešir!

3. Trovanje hranom

Piknici i obroci koji se nose na plažu, pa čaj i školjke koje rado jedemo ljeti, mogu pokvariti ljetovanje i vama. Ako niste znali trovanje hranom može biti opasno po život a prepoznati ga možete po ovom simptomima: povraćanje, slabost, temperatura, bol u mišićima, proljev. Razviju li se kod vas ovi simptomi, odmah potražite liječničku pomoć.

 

Shutterstock

 

4. Nesreće

Zvuči apsurdno, ali ljeti su nesreće puno češće, a još je zanimljivije da je glavni krivac alkohol koji se ljeti puno više konzumira, što zbog vrućine, što zbog dobrog društva. U tom veselom raspoloženju bez razmišljanja se ulazi u brod i automobil pa su i takve nesreće najčešće. Znamo da je zabavno družite se uz more, ali je lijepo i sačuvati zdravlje, a u krajnjem slučaju i život.

5. Ljeto 2020. definitivno će obilježiti i koronavirus

Kako se zaštititi na plaži od koronavirusa? Iako je sigurnije boraviti na otvorenim prostorima, rizik ipak postoji. Pronađite plažu ili bazen koji prati sigurnosni protokol brige o higijeni i razmaku. U vodi ili moru također držite distancu. Stučnjaci iz HZJZ-a upozoravaju da se razmak mora držati i u vodi i na kopnu, a to se odnosi i na mjesto u restoranu, ležaljke i ručnike. Koncesionar treba odvojiti ležaljke tako da se može držati razmak, (osigurati osobu koja može nadzirati propisane mjere) te dezinficirati ležaljke nekoliko puta dnevno, a obavezno nakon što određeni gost više ne koristi ležaljku te prostori kupališta predviđaju druga sjedeća mjesta, njih je također potrebno rasporediti na 1,5 m udaljenosti.

 

A kako se slažu povišeni arterijski tlaki i vrućine?

"Posebno je važno u ljetnim mjesecima provoditi samokontrolu bolesti kada zbog vrućine dolazi do promjena u srčanožilnom sustavu koje rezultiraju najčešće nižim vrijednostima tlaka nego u zimskim mjesecima, stoga je važno da pacijent u dogovoru s nadležnim liječnikom zna kod kojih vrijednosti tlaka treba eventualno smanjiti dozu ili izostaviti lijek, nije dobro to činiti na svoju ruku. Svakako se treba čuvati neposrednog izlaganja visokim temperaturama  i ne boraviti na suncu u sredini dana kada je najtoplije i adekvatno se hidrirati uzimajući dovoljnu količinu vode.", pojasnio je kardiolog, dr. med. Dražen Šebetić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?