TURISTIČKA PATROLA - JEZERA

Ovo hrvatsko mjesto je hit. Apartman za četvero može se naći i za 50 eura, a ručak pojesti za 75 kn

20.07.2022.
u 11:04

Selo je to s manje od tisuću stanovnika u kojem ljeti bude tri puta više turista pa sezonu završavaju s četvrt milijuna noćenja. Gužva se ne osjeti, domaći su gosti među brojnijima, a jedan od razloga zacijelo je i taj što pristojan apartman za tri do četiri osobe ovdje možete naći za 50 eura.

Potopljeni otok

Uvučena u zaljev i okružena brežuljcima Jezera na otoku Murteru odredište su za obitelji s djecom, ali i poklonike kulturnog, sportskog te nautičkog turizma. Uostalom, upravo su Jezera idealna polazišna točka za posjet Kornatima, tu je napravljena druga marina u Hrvatskoj, nedugo nakon one u Ičićima. Iz ovoga sela pomoraca, ribara i ronilaca startao je i naš najstariji Big game fishing. Posljednjih godina Jezera su "otkrili" i na obali sveprisutni Česi, no od pandemije su "nestali" Talijani.

– Mi Jezerani gledamo se sa Zlarinjanima – pokazujući na otok nasuprot, veselo će Nenad Milin, učitelj i etnokoreolog te bivši direktor ovdašnje turističke zajednice, vodeći nas ka Zavičajnoj zbirci u središtu mjesta. Možda je teško povjerovati, ali ulaz se ovdje ne naplaćuje, a radno je vrijeme prilagođeno večernjoj šetnji gostiju, od 20 sati do ponoći.

U malome prostoru zbirke možete se upoznati s povijesti mjesta, vidjeti ovdašnje nošnje urešene na rubu ovratnika i niz prsa ženske čipkane košulje ogricama – vezom s raznobojnim staklenim perlama, fotografije Družbe jezerskih mornara iz davne 1911. godine te jedinstvenoga mornarskoga bala koji se i danas održava. Iz zaborava je taj običaj ispraćaja mladoga pomorca na prvo putovanje istrgnulo Kulturno-umjetničko društvo Koledišće, Milinovo čedo kojem je posvetio dobar dio svojega života, kako bi se pučko nasljeđe Jezerana očuvalo i prenosilo po Hrvatskoj i izvan njezinih granica.

Milin nam govori o brojnim događanjima u Jezerima tijekom ljeta objedinjenih u nazivu Jezerski dani mora, tijekom kojih se održava regata drvenih brodova na latinsko idro, pučke fešte svakoga petka, kada gosti mogu kupiti riblja jela po promotivnim cijenama, nastupi klapa, radionica za najmlađe... Jezera su mirno mjesto u kojem sadržaja ne manjka, samo se razvučeno selo može istražiti pješice ili biciklom, a plaža, što lijepih i skrivenih, poput Koromašne, što uređenih i lako dostupnih, poput Kučine kod marine, ima na svakom koraku. Kajak, SUP, brod, jet-ski... sve se ovdje može unajmiti, barem za đir oko otoka. U šljunčanoj uvali Lovišća nalazi se jedna od okosnica ovdašnje turističke ponude – na 15 hektara raširen kamp Jezera Village kojim smo prošetali s direktorom turističkog naselja Zvonimirom Skorinom.

Mobilne kućice, placevi za kampiranje, apartmani, sobe, sportovi na vodi, animacija, gimnastika u moru, osamdesetak vezova za brodove... Sve to ima ovaj kamp, koji najveći njemački i europski automobilski klub ADAC godinama uvrštava među najbolje u Europi, ne manjka ni gostiju ni zabave.

Sa sunca, mora i ljetne zabave odlazimo čuti sasvim drukčiju priču o Jezerima, onu mještanina Antonija Pirije zvanog Mrća, koji je cijeli svoj vijek posvetio pronalasku dokaza o povijesti Jezera koji potkrepljuju njegove teorije. Makadamom stižemo na njegov OPG Ugalj, nekoliko minuta udaljen od marine. Mrća tu u prirodi uzgaja koze i sa suprugom pravi odličan sir. Nakon što nam je pokazao svoje stado dolazi do jedne od svojih škrinja s "blagom" i odande počne vaditi eksponate koje je za istrage pronašao. – Evo ga, zub divljega konja – pokazuje. Uzima zatim fosil močvarnoga puža i kaže da su njegovi dokazi o prijašnjem životu u Jezerima i priča o nekoć potopljenom otoku te močvari za oko zapeli i struci. Geologija i arheologija samo su dio Mrćina interesa, prati i životinjski svijet pa nam pokazuje snimku sove ušare koja kod njegova OPG-a obitava već neka tri desetljeća, odnosno toliko je prošlo otkako ju je prvi put vidio.

Teže do signala

Mogao bi Mrća o svojim izlošcima pričati satima, no odlazimo "uloviti" još ponešto od ljepota Jezera, što nam nije bilo teško. Ovdje je jedino malo teže uloviti signal na mobitelu jer je on ili slab ili ga nema pa stoga Jezera nikako nisu odredište za ovisnike o društvenim mrežama. Osim ako se s njih namjeravaju skinuti.

Juha, pržene ribice s blitvom i desert – 75 kn

Od Trga Jezerana prema marini obalom se šećemo pokraj konoba nanizanih jedna uz drugu, a domaći kažu da se baš u svakoj jede dobro i svježe pa sjedamo u Zlatnu školjku, restoran do pizzerije Toni. U ovaj nas je restoran privukla cijena od 75 kuna za kompletan ručak – juhu, pržene ribice s blitvom i krumpirom te salatom ili desertom, ovisno o želji gosta.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?