Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Ovisnost od pametnih telefona mijenja oblik i veličinu ljudskog mozga

21. veljače 2020. u 21:18 0 komentara 126 prikaza
mobiteli
Foto: Shutterstock

Snimke napravljene magnetnom rezonancom i višeslojnim skenerom, otkrile su da mozak ljudi, koji su ovisnici od pametnih telefona, imaju manju količinu sive tvari u nekim ključnim dijelovima mozga.

Ranija istraživanja pokazuju da mobilni telefon nekada doživljavamo kao dio tijela i da 26 posto ljudi često traži mobilni telefon dok ga zapravo drži u ruci, prenosi Slobosna Bosna. 

Snimke rađene za potrebe novog istraživanja otkrile su smanjenu aktivnost u mozgu kod ovisnika od pametnih telefona u usporedbi s onima koji to nisu.

Slični obrasci i trendovi smanjivanja sive tvari također su zabilježeni kod mozga narkomana.

Njemački istraživači su tijekom ispitivanja usporedili snimke 22 osobe koje su ovisne od pametnih telefona sa snimcima 26 osoba koje nemaju tu vrstu ovisnosti.

Studija je objavljena u časopisu Addictive Behaviors.

"U usporedbi s kontrolnom grupom, pojedinci sa ovisnošću od pametnih telefona pokazali su manji volumen mozga u dijelovima kao što su lijeva prednja insula, i neki dijelovi korteksa", naveli su stručnjaci s Heidelberga.

Dodaju kako je ovo prvi fizički dokaz povezanosti upotrebe pametnih telefona i fizičkih promjena na mozak.

Smanjenje sive tvari u mozgu inače je u vezi s ovisnošću od brojnih supstanci.

"Pametni telefoni su u vrlo širokoj upotrebi pa ova studija dovodi u pitanje njihovu bezopasnost, posebno kod pojedinaca koji mogu biti izloženi povećanom riziku i razvoju ovisnosti", navodi se u studiji.

Ovisnost od pametnih telefona sve je veća briga među znanstvenicima i medicinskim radnicima jer posebno djeca sve više vremena provode na mobilnim telefonima, piše Daily Mail.

Nedavno je jedno izvešće otkrilo da je većina sedmogodišnjaka (53 posto) poseduje mobilni telefon, a do 11. godine, devetoro od desetoro djece, posjeduje svoj mobilni telefon, prenosi RTS. Već u srednjoj školi, svi imaju mobilni telefon.

Također je otkriveno kako 57 posto djece spava s telefonom ostavljenim pored kreveta, a 39 posto mladih kažu kako "ne bi mogli živjeti bez telefona".

Istraživači kažu da nalazi pokazuju u kojoj mjeri telefoni mogu "dominirati dječjim životima".

Rasprostranjenost uporabe telefona prouzroči zabrinutost, jer su fiziološke i druge posljedice još uvijek slabo razumljive i nedovoljno istražene.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.