Jedi zdravo

Ovih će 6 začina poslužiti kao odlična zamjena za korijandar

22.11.2020.
u 14:11

Dobra je vijest da postoji razlog zašto ne volite ovaj začin, a još je bolja da za njega postoje super zamjene

Studija koju su proveli znanstvenici na sveučilištu Cornell tražila je odgovor na pitanje zašto neki ljudi ne vole ovaj začin. Ono što su zaključili nakon ispitivanja 30 000 sudionika jest da za to može biti odgovoran jedan specifičan gen - OR6A2. Ovaj je gen odgovoran za dekodiranje kemijskih svojstava aldehida, kemikalije koja se nalazi u u sapunu i nekim kukcima. Iz tog razloga nekim ljudima ovaj začin može imati okus po sapunu, piše Ordinacija.hr. 

NAJBOLJE ZAMJENE ZA KORIJANDAR

Nije kraj svijeta ako ne možete jesti ovaj začin jer se puno jela priprema bez njega, a možete i eksperimentirati raznim biljkama kako biste postigli slične rezultate. Ako je pred vama recept koji zahtjeva svježi korijandar, možete se poslužiti ovim zamjenama:

1. Kumin: U raznim kuhinjama svijeta kumin se koristi uz korijandar. Orašaste i ljute note ovog sjemenja mogu obogatiti svako jelo.

 

2. Curry: Ova mješavina začina u sebi ima više vrsti suhog bilja a to su i korijandar, đumbir, čili i kurkuma. Dubina okusa ove mješavine može zamijeniti korijandar u skoro svakom jelu, a posebno je dobar u marinadama i juhama.

3. Kim: Kim i korijandar su vrlo sličnog okusa, pa možete ovu zamjenu koristiti u skoro svakom jelu koje zahtjeva korijandar. Kako se radi o slatkastom okusu, odličan je za marinade i prženo meso.

Svježi korijander je na cijeni zbog svog predivnog okusa i arome koje daje jelima, a ako nemate niti njega pri ruci, poslužiti vam mogu ove svježe biljke:

4. Bosiljak: Korijander je poseban začin je odličan začin ali možete ga zamijeniti bliskim rođakom – bosiljkom. Iako je nešto slađi i nježniji, nudi sličnu aromu.

5. Peršin: Vjerovali ili ne i on je blizak rođak korijandera, pa iako je peršin nešto gorči, dodaje svježinu jelima poput korijandera.

 

6. Kopar: Iako nisu slični izgledom, njihovi su okusi prepoznatljivi.  Kako je izrazito jak, koristite ga u umjerenim količinama.

 

Foto: Shutterstock
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?