Udari vjetra i do nevjerojatnih 220 km/h

Ove predjele pogodit će uraganski vjetrovi, očekuje se pola metra snijega. Snažan ciklon na Atlantiku

22.02.2024.
u 21:01

Veoma snažan ciklon formirao se na sjevernom dijelu Atlantika

Veoma snažan ciklon formirao se na sjevernom dijelu Atlantika. Riječ je o ciklonu čiji se centar nalazi južno od Grenlanda i koji sve više jača, ujedno se i produbljuje.

Ovaj ciklon sjevernom dijelu Atlantika između Kanade i Islanda donosi veoma obilne snježne padaline, jugoistočno od Grenlanda i kišu, dok su južni dio Grenlanda zahvatile obilne snježne padaline.

Ono po čemu je specifičan ovaj ciklon jeste po tome što ima karakteristike snažnog uragana kada je vjetar u pitanju, iako je riječ o vantropskom ciklonu umjerenih širina.

Udari vjetra unutar ciklona su i do nevjerojatnih 220 kilometara na sat i bilježe se na južnom dijelu Grenlanda, dok su oko centra ciklona nad sjevernim dijelom Atlantika od 180 d0 200 kilometara na sat.

Valovi južno od Grenlanda imaju visinu i do 20 metara, tako da je ovaj ciklon velika prijetnja po prekooecanske brodove.

Osim uraganskih vjetrova, ciklon će južnom dijelu Grenlanda donijeti i pola metra snijega, uz vijavicu i mećavu, a snježni nanosi bit će višemetarski.

Riječ je o jednoj od veoma snažnih orkanskih i zimskih oluja na sjevernom Atlantiku, a nalik uraganskim. Tijekom jesenskih i zimskih mjeseci orkanske oluje česta su pojava na sjevernom Atlantiku koje se često izravno obrušavaju na sjevernu i zapadnu Europu.

Tijekom večeri i noći front u sklopu ciklona zahvatit će i Island i donijeti obilnu kišu i otopljenje, planinama i snijeg, a otopljenje se očekuje zbog izraženog južnog strujanja. Očekuju se olujni vjetrovi od 100 kilometara na sat.

U naredna dva dana ciklon će se svojim centrom sporo premještati dalje na istok i u četvrtak će se naći južno od Islanda, a sjevernije od Irske i Škotske. Tada, ali i u petak i tijekom vikenda imat će centar u blizini Farskih ostrva i imat će vrijednost zračnog pritiska od 946 mb.

Ovaj ciklon u svom zadnjem dijelu donijet će snijeg i zahlađenje Islandu, a Britanskim ostrvima i Irskoj kišovito, ali i toplo vrijeme, zbog izraženog južnog strujanja.

Ovaj ciklon donijet će orkansku oluju u drugoj polovini tjedna, naročito u petak i tijekom vikenda oblasti Atlantika od jugozapadne do sjeverozaapdne Europe, a utjecat će i na vrijeme na našem području, pa se u četvrtak i tijekom vikenda očekuje naoblačenje. U prilog ovome ići će i nastanak sekundarnog ciklona iznad centralnog Mediterana.

Inače, zahvaljujući ciklonskoj aktivnosti nad Atlantikom i Mediteranom, regija, ali i veći dio europskog kopna do kraja veljače ne očekuje zimsko zahlađenje sa snijegom, zbog toga što ćemo se nalaziti u prednjem i toplom sektoru ciklona, uz snažna južna strujanja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije