UNIŠTAVAJU CIJEVI

Ove namirnice nikada ne biste trebali bacati u sudoper

06.12.2019.
u 20:45

Često zaboravljamo koliko zapravo trebamo paziti kućanske aparate i namještaj, pa napravimo neke korake bez razmišljanja. Najviše ispašta sudoper u koji bacamo sve i svašta jer mislimo da će voda to "potjerati" negdje daleko. Zapravo radimo jako krivo.

Nije važno da li pripremate brzi obrok ili blagdansku večeru. Kad dođe vrijeme da očistite, olakšat ćete sebi i baciti bez obzira što bilo u sudoper. Nažalost, to obično nije najbolja ideja - ovisno o tome što kuhate.  Pročitajte ovaj popis stvari koje nikada ne biste trebali baciti u odvod, a zatim pomaknite kantu za smeće malo bliže vašem sudoperu - koristit ćete je puno više, barem tako tvrdi mashed.com.

Slanina

Ne moram vam reći da je slanina savršena namirnica. Čak i ako ste vegan, postoje načini da napravite slaninu, ali nakon što ispržite neke dobre stvari za lijeni nedjeljni doručak ne usuđujete se to od masnoće baciti u sudoper. Mast i ulje za kuhanje glavni su krivci za izazivanje otrovnih kuglica masti i masti koje se miješaju s vlagom iz cijevi i učvršćuju se u vašem vodovodnom sustavu. Ako vam se to ipak dogodi, nemojte paničariti. Mješavina kipuće vode, octa i sode bikarbone može vam isprati cijevi.

Kosti

Kosti, posebno od peradi, govedine, svinjetine i janjetine, nisu sigurne da se bacaju u sudoper. Kosti su previše guste i teške za cijevi. Međutim, nisu sve kosti iste - ako čistite ribu, možete bacati sitne kosti jer se one lako raspadaju i neće uzrokovati problem. Sve veće od njih treba bacati u smeće

Namirnice pune vlakana

Vjerojatno su vam rekli da je dijeta bogata vlaknima zdrava za vas, ali ako sudoperu dajete istu prehranu, ubit ćete ga u trenu. Vlaknasta hrana poput celera, ljuske kukuruza i šparoga uništit će vaš sudoper. Sjetite se kada perete kosu, pa se vaše dlake zapetljaju u odvodu - ista stvar je s vlaknima ovih namirnica.

Kava

Vjerojatno si napravite lonac s kavom prije nego što krenete na posao. Nakon što skuhate lonac nemojte ga bacati po sudoperu. Kada se baci u sudoper, kava može izazvati nakupljanje u cijevima. Pa što biste trebali učiniti sa svojim starim osnovama kave? Čak i ako ne kompostirate, ostaci od kave su dobri za vrt! Samo ih pospite po svom vrtu kako biste spriječili neželjene bube i kukce, a ako ćete ikad isprobati neki od zanata koje pregledavate na Pinterestu, temelji kave imaju razne vrste umjetničke upotrebe jer su prirodno sredstvo za bojenje.

Ljuske jajeta

Kada su u pitanju predmeti koji ne bi trebali ići u kuhinjski sudoper, ljuske jaja su pri vrhu. Većina ljudi slaže se da su ljuske jaja štetne za sudopere jer membrana ljuske jaja može izazvati ljepljivi učinak i vezati se za cijevi. 

Naljepnice na voću

Ove oznake na voću nikako ne bi trebale ići u sudoper, a često nam se to dogodi. Ne biste mislili da će uzrokovati veliku štetu, ali zapravo nisu topljivi u vodi i jednostavno će se nakupiti u vašem odvodu. 

Brašno

Kada ga pomiješate vodom dobijete ljepljivu smjesu, a ista stvar se događa kada ga bacite u sudoper u većoj količini. Odmah se začepi cijevi, kao i riža i tjestenina. Bacanje kore od krumpira u odvod čini istu stvar jer je prepuna škroba.

Ostatci od mesa

Sva ta nakupina može začepiti odvodne cijevi i jako teško ćete ih uspijeti odštopati i očistiti nakon toga.

Sjemenke

Male sjemenke ni ne primjetite u sudoperu, ali one će vam vrlo lako začepiti odvod jer se lijepe i brzo nakupljaju.

Mlijeko i mliječni proizvodi

Jako često nam mlijeko i jogurt pobjegnu u sudoper, a nekada ih namjerno prolijemo. Ali izlijevanje mlijeka može imati ogroman utjecaj na okoliš. Problem je što se u procesu razgradnje mlijeka troši puno kisika. Kada se taj kisik iskoristi u tom procesu, to ostavlja manje za živa bića koja se na njega oslanjaju. Mlijeko u dovoljno velikim količinama može ugušiti čitave ekosustave, a izlijevanje velikih količina mlijeka prethodno je izbrisalo čitavu riblju populaciju.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije