Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Ove namirnice ne biste trebali podgrijavati!

16. veljače 2020. u 16:15 0 komentara 491 prikaza

Postoje namirnice koje se ne smiju podgrijavati i to može biti opasno. Ove namirnice pripadaju rizičnoj skupini jer ponovnom termičkom obradom gube nutritivna svojstva i enzime. Izbjegavajte podgrijavanje ovih namirnica:

Jaja

Jaja su namirnica koju u pravilu jedemo odmah pripremljenu, ali dobro je znati, ako dođete u napast podgrijati je, da to ipak ne učinite. Jaja su odličan izvor proteina, a oni se ponovnim zagrijavanjem uništavaju.

Krumpir

Krumpir ponovnim zagrijavanjem gubi nutritivna svojstva, a ako odstoji na njemu se mogu razviti i bakterije Clostridium botulinum koje uzrokuju botulizam, rijetko, po život opasno otrovanje. 

Gljive

Ako želite podgrijati gljive, nemojte to činiti na temperaturi višoj od 70 stupnjeva.

Ulje

Znamo da nije poželjno koristiti isto ulje za pripremu namirnica. Ponovnim zagrijavanjem, ulje mijenja svoju strukturu i nastaju spojevi koji nisu dobri za srce. 

Mliječni proizvodi

Visokorizične namirnice koje to postaju podgrijavanjem su i termički obrađene školjke, mliječni proizvodi i jela napravljena s mlijekom, sirom.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.