Ove limun kocke s pistacijama moraš probati

24.05.2024.
u 11:05

Bilo kuda, limun svuda, a u ovom presočnom kolaču tako se dobro "spario" s pistacijom da više ne moraš razmišljati o tome čime razveseliti ekipu. A naš recept za limun kocke s pistacijama definitivno je najbolji!

Za savršen ljetni desert, ne traži dalje! Ovaj recept za limun kocke obogaćen je pistacijama za primamljivu boju. Ali pistacije ovdje nisu samo za izgled - one se usitnjavaju zajedno sa šećerom, maslacem i kukuruznim škrobom kako bi stvorile orašastu bezglutensku koru.

Krema na bazi jaja s dodatkom zaslađenog kondenziranog mlijeka rezultira teksturom sličnom piti od limete, ali umjesto toga, okusa je limuna s dodatkom limunove kore i soka. Osiguraj si dovoljno vremena i pusti da se kocke stegnu nekoliko sati prije nego što impresioniraš prijatelje. Najbolje ih je čuvati u hladnjaku kako bi se izbjegla vlažna kora i premekana krema

Nemaš pistacija? Možeš ih zamijeniti orasima.

SASTOJCI 

pistacije 255 g 
kondenzirano mlijeko 800 ml 
jaje 8 kom 
limun 6 kom 
gustin (kukuruzni škrob) 4 žlica 
maslac 125 g 
sol 1 žličica 
suncokretovo ulje 1 žlica 
šećer kristal 0,50 šalica 

POSTUPAK 

Zagrij pećnicu na 175°C s rešetkom u srednjem položaju. Premaži posudu za pečenje veličine 33x23 cm uljem. Obloži papirom za pečenje, ostavljajući 5 cm viška papira sa strane. 

Usitni očišćene pistacije, šećer, 2 žlice kukuruznog škroba i 1/4 žličice soli u blenderu dok ne budu fino mljeveni. Dodaj maslac i pulsiraj dok se smjesa ne sjedini. 

Prebaci smjesu od pistacija u pripremljenu posudu za pečenje. Pomoću vlažnih prstiju ili lopatice, ravnomjerno rasporedi smjesu po dnu i oko 0,5 cm uz stranice posude. Peci dok lagano ne pozlati, 12-14 minuta. Ohladi u posudi na rešetki 20 minuta. 

Naribaj koricu i iscijedi sok od 5 limuna - treba ti 2 žlice korice i 1 šalica soka. Stavi koricu i sok u veliku zdjelu. Umuti jaja, kondenzirano mlijeko, preostale 2 žlice kukuruznog škroba i 1/2 žličice soli. 

Prelij smjesu limunovim sokom preko kore. Peci dok krema ne postane čvrsta, od 25-30 minuta. Potpuno ohladi u posudi na rešetki, oko 1 sat. Pokrij i hladi dok ne postane čvrsto, oko 3 sata. 

Pospi nasjeckanim pistacijama i krupnom morskom soli. Naribaj preostali limun preko vrha prije rezanja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije