Vlada Federacije BiH

Ove godine od mina će biti očišćena površina od 12 km2

06.10.2018.
u 16:35

U ovoj godini je na području BiH predviđeno čišćenje mina i tehničko izviđanje ukupno 60 četvornih kilometara. Od toga je predviđeno da 12 km2 bude očišćeno od mina, dok će na površini od 48 km2 biti provedeno tehničko izviđanje, piše Večernji list BiH. Uz to, planirana ukupna površina za uklanjanje kasetnoga streljiva je 1 km2, a ciljanu i sustavnu istragu proći će 96 km2.

Navedeni podaci dio su dokumenta prijedloga liste prioritetnih zadataka za razminiranje u 2018., koji je Vladi FBiH dostavio Centar za uklanjanje mina u BiH s kojim surađuje Federalna uprava civilne zaštite. Kada je riječ o prioritetima za razminiranje, određene su tri kategorije. U prvu kategoriju prioriteta ubrajaju se lokacije klasificirane kao prioriteti humanitarnog karaktera (stanovanje, infrastruktura, javne ustanove, ekonomski resursi i preventivno razminiranje) i razvojnog karaktera (stanovanje, javne ustanove, gospodarstvo, komunikacije, energetika, vodoprivreda, poljoprivreda, zaštita okoliša, turizam i šumarstvo).

drugu kategoriju, prema ovom dokumentu prioriteta, ubrajaju se lokacije koje su u povremenoj upotrebi ili su u kontaktnoj zoni s lokacijama iz prve kategorije. U treću kategoriju ubrajaju se sumnjive površine bez poznate minske opasnosti, najniže moguće razine rizika i utjecaja, ali s eventualno mogućim ostacima ratnih sukoba s obzirom na to da se nalaze na bivšim linijama razdvajanja. To su ruralna područja koja nemaju tradicionalne ili druge prepoznatljive motive koji mogu navoditi lokalno stanovništvo i povremene korisnike na pristup ili kretanje te ne sadrže prirodne resurse od strateškog značaja. Inače, lista prioritetnih zadataka za razminiranje sastavljena je na osnovi strategije protuminskih akcija BiH za razdoblje od 2009. do 2019., koju je usvojilo Vijeće ministara BiH na svojoj sjednici od 24. travnja 2008. i plana protuminskih akcija BiH za 2018.

Razminiranje područja provodi se na temelju plana razminiranja u BiH koji na prijedlog Centra za uklanjanje mina odobrava Povjerenstvo za razminiranje u BiH u suradnji s odborom donatora, a usvaja Vijeće ministara BiH. BHMAC sastavlja Operativni plan humanitarnog razminiranja u BiH, čiji je dio lista prioritetnih zadataka za razminiranje i dostavlja ga na odobrenje povjerenstvu za razminiranje u BiH. Iako je Federalna uprava civilne zaštite na prijedlog liste prioritetnih zadataka za razminiranje u 2018., koji je Vladi FBiH dostavio Centar za uklanjanje mina u BiH, dala mišljenje s rezervom, Vlada FBiH ga je usvojila, međutim, s napucima. Tako u zaključku Vlada FBiH zahtijeva od Centra za uklanjanje mina u BiH prihvatiti i one prioritete za razminiranje koji nisu navedeni u predloženoj listi, a koje naknadno predlože Vlada FBiH, vlade županija, općinski načelnik odnosno gradonačelnik, Federalna uprava civilne zaštite ili Centar za uklanjanje mina u BiH, a za čije su se razminiranje stvorili uvjeti koji u vrijeme usvajanja liste nisu postojali. Također, Vlada FBiH zahtijeva od Centra za uklanjanje mina u BiH prilikom formiranja liste prioritetnih zadaća za razminiranje za sljedeću godinu uzimanje u obzir i izradbe novih projekata koje su inicirale lokalne vlasti.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije