lifestyle

Ovaj sastojak sjajno naglašava okus u kolačima, ali gotovo svi ga zaobilaze

sol
shutterstock
12.09.2021.
u 17:06
  • Ako si ljubiteljica kolača i ostalih slatkih deserta, obrati pažnju
  • Naime, ovaj sastojak ne smiješ zaboraviti prilikom pečenja slastica 
  • Zvuči nelogično, ali kolače bi trebalo - soliti

Jesi li se oduvijek pitala što zapravo sol radi na popisu sastojaka za kolače i druge slastice? Za početak, ne moraš se brinuti da će tvoj kolač odjednom imati slani okus. Naprotiv, prstohvat soli u desertima osigurava naglašavanje slatkoće. Istovremeno, prirodna aroma sastojaka može se bolje razviti pa sol zapravo djeluje kao prirodni pojačivač okusa, piše 24sata.hr.

Inače: sol i šećer suprotnosti su koje se međusobno privlače. Baš kao što ni u jednom tijestu za kolače ne smije nedostajati prstohvata soli, sočnim i krepkim jelima uvijek dodaj mrvicu šećera. To stvara izvrstan, višedimenzionalni okus!

Sol smanjuje gorke tvari

Još jedan veliki učinak soli u kolačima i sl.: dok slatki okus postaje intenzivniji, sol smanjuje gorke tvari koje mogu nastati predugim pečenjem. Čak i ako su ti grejp ili kava previše gorki, lako možeš izbalansirati gorke tvari s malo soli.

Sol će pomoći tijestu da se digne

Već dugo kola glasina kako nikada ne smiješ miješati sol i kvasac. Međutim, istina je daleko od toga: takozvanim postupkom slanog kvasca tijesto od kvasca postaje glađe i može se bolje oblikovati. Jednostavno dan ranije stavi u posudu 100 ml vode i 10 g soli te sve miješaj dok se sol potpuno ne otopi. Zatim dodaj svježi kvasac i miješaj dok se i kvasac ne otopi. Pokrivenu posudu ostavi u hladnjaku preko noći, a sljedeći dan nastavi s obradom kvasnog tijesta.

 

Ključne riječi
sol

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?