oduševit će vas

Ovaj kremasti kolač s kokosom ne peče se i gotov je u trenu

Profimedia
24.11.2020.
u 07:36

U moru kompliciranih recepata za slastice kojima bismo mogli razveseliti ukućane (i sebe!) naišli smo i odmah isprobali ovaj super jednostavan recept za kolač s grizom i kokosom koji će vas oduševiti na prvi zalogaj! Umjesto klasičnog biskvita, dno čine keksi namočeni u mlijeko i rum, a žućkasta krema od mlijeka, šećera, griza, jaja i maslaca okusom podsjeća na kremšnite. Za kraj ove slatke balade potrebno je u tankom sloju namazati šlag i posuti kokosom i uživati u rapsodiji okusa, piše Tportal.hr. 

Kolač se ne peče u pećnici i stoga će ga s lakoćom pripremiti i početnici u kuhinji koji se ranije nisu susreli s pripremom slastica. Ako vam uskoro stižu gosti na druženje ili se nekome u vašoj obitelji bliži rođendan, gledajte na ovaj recept kao na spas u pravi čas!

Kolač možete pripremiti i u obliku torte, a ukoliko niste ljubitelji kokosa, po vrhu možete posipati i mrvljeni keks ili jednostavno pustiti samo šlag. Koristite pleh veličine cca. 37 x 30 centimetara, a ukoliko imate manji pleh, jednostavno smanjite količine.

Foto: Profimedia

Sastojci

Za biskvit:

1 red Petite Beurre keksa

2 dl mlijeka za namakanje

2 žlice ruma

Za kremu:

2 l mlijeka

2,5 šalice šećera (šalica od 2 dl)

2 šalice griza (šalica od 2 dl)

2 jaja

2/3 maslaca

3 vanilin šećera

1 cijeđeni limun

Za završni sloj:

0,5 l vrhnja za šlag

kokos

Priprema

1. U lončiću zagrijte mlijeko (ne smije biti vruće) i dodajte rum.

2. Pripremite pleh veličine 37 x 30 centimetara. Umočite svaki keks u mlijeko pa stavite u pleh. Potrebno je dno pleha kompletno obložiti keksom. Nemojte kekse dugo držati u mlijeku jer će se raspasti. Dovoljno je samo umočiti ih na sekundu i izvaditi van.

3. U velikom loncu zakuhajte mlijeko. Kad vidite da je mlijeko dovoljno vruće (ne smije provriti), dodajte šećer i griz i kuhajte uz stalno miješanje dok se krema ne zgusne.

4. U vruću kremu dodajte jaja, maslac, vanilin šećer i sok limuna i sve dobro promiješajte.

5. Kremu prelijte preko keksa i zagladite pomoću špatule.

6. Kad se kolač ohladi izmiksajte slatko vrhnje u šlag i njime premažite kolač u tankom sloju.

7. Na samom kraju posipajte kolač kokosom i pustite ga da se hladi u hladnjaku nekoliko sati ili najbolje preko noći.

U slast!

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?