Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Ova područja ne biste trebali čistiti izbjeljivačem, evo i zašto

Stručnjakinja kaže da ova područja ne biste trebali čistiti izbjeljivačem, evo i zašto
25. svibnja 2022. u 07:49 0 komentara 119 prikaza
čišćenje
Foto: shutterstock

Izbjeljivač je odlično sredstvo za čišćenje kućanstva koje se, osim za čišćenje, može koristiti i za dezinfekciju. Međutim, stručnjaci su upozorili da postoji nekoliko površina u kućanstvu koje se nikako ne smiju čistiti izbjeljivačem jer uzrokuju više štete nego koristi, kako piše Express. 

Trinity Owhe, stručnjakinja za dizajn u Victorian Plumbingu, rekla je da se izbjeljivač nikada ne smije koristiti na drvenim površinama jer može oslabiti strukturu. 

- Drvo je porozan materijal, stoga bi korištenje izbjeljivača kao sredstva za čišćenje potencijalno moglo uzrokovati više štete nego koristi. Sve završne obrade nanesene na drvene ploče ili police mogu se razbiti izbjeljivačem, dopuštajući mu da uđe u pore drveta. To bi moglo rezultirati savijanjem drva ili čak mrljama, a istovremeno oslabiti strukturni integritet materijala - objasnila je. 

Izbjeljivač također nije učinkovit u ubijanju spora plijesni koje mogu promijeniti boju drvenih površina iako će ih posvijetliti, dajući vam iluziju da ste uklonili plijesan. 

Čišćenje izbjeljivačem trebalo bi se izbjeći i na površinama koje sadrže prirodno kamenje poput granita i mramora koji se često koristi za kupaonice kuhinjske radne površine. Takav materijal ima porozne površine, pa se s toga savjetuje da se na njima ne koristi izbjeljivač. On ima sposobnost razbiti sve brtvene mase nanesene na vaše kamene ploče i potencijalno ući u pore materijala. Kao rezultat toga, vaše radne površine s takvim materijalom, izblijedit će, a mogu biti i umrljane i izgrebane. 

Iako se izbjeljivač nikada ne smije koristiti na drvenim i prirodnim kamenim pločama, također ga treba izbjegavati kada čistite područja na kojima će se pripremati hrana. Izbjeljivač je, kako kaže stručnjakinja, otrovan ako se proguta. Kada pripremate hranu na kuhinjskim pločama moguće je da ostatak izbjeljivača od čišćenja može kontaminirati vašu hranu. 

Još jedna površina koju ne treba čistiti izbjeljivačem su metalne površine zbog toga što može ubrzati koroziju. Metalni su skloni promjeni boje zbog korozije i oksidacije, a upotreba izbjeljivača neizbježno će ubrzati taj proces. Primjena izbjeljivača za suzbijanje nakupljanja hrđe, samo će povećati otpornost hrđe.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.