Naslovnica Vijesti

Otvoren srednjovjekovni sajam ‘Stolačka tarča’

20. svibnja 2017. u 07:11 0 komentara 189 prikaza
Pogledajte galeriju 1/2

Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg otvorio je u petak u Stocu treći po redu srednjovjekovni sajam “Stolačka tarča”, koji je započeo svečanim mimohodom viteških skupina iz centra Stoca.

Stolačka tarča prva je manifestacija takvoga tipa u Bosni i Hercegovini koja je na starom gradu Vidoškom u Stocu i ove godine okupila veliki broj domaćih i stranih posjetitelja te će u dva dana trajanja biti poprište viteških borbi i predstava.

Ovogodišnja Tarča imat će dosada najveći broj sudionika, njih preko 90, iz Stoca, Klisa, Koprivnice, Zagreba, Orahovice, Konjščine, Šibenika, Vrane, Paga, Knina, te Jesenica u Sloveniji. Svoj bogati program i iskustvo na najbolji način uprizorit će ovih 12 viteških skupina.

Prigodom otvaranja Sajma, Herceg je čestitao organizatorima kazavši kako je Stolac najbolji primjer narodne predaje koja kaže da je sretan i s jednom blagodati više onaj koji baštini povijest, tradiciju i kulturu svojih predaka, prenosi Fena.

– Općina Stolac i naša županija mogu biti sretni jer je upravo na ovoj našoj bogatoj tradiciji rađena jedinstvena i svojevrsna stolačka tarča, uprizorenje svakodnevnice jedne srednjovjekovne utvrde – kazao je Herceg, napomenuvši pri tome kako pored turističke i gospodarske ova manifestacija prvenstveno ima funkciju očuvati kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu.

Tijekom svečanosti otvaranja, prisutnima se obratio i načelnik Stoca Stjepan Bošković koji je poželio sudionicima dobrodošlicu, čestitao organizatorima te zahvalio svima koji su na bilo koji način pomogli da ovaj sajam bude realiziran.

– Nadam se da će ova manifestacija biti jedan ogroman doprinos u promociji općine Stolac te da će naša općina sa svom svojom kulturno-povijesnom baštinom biti ugodno mjesto življenja za sve ljude – kazao je Bošković.

Nakon svečanosti otvaranja ove dvodnevne manifestacije, za najmlađe posjetitelje priređen je zanimljiv program u kojemu je Mak Teatar prikazao radionicu čarobnjaštva, koja će biti upriličena i u subotu, drugog dana sajma.

U sklopu manifestacije Mak Teatar će također izvesti predstavu Tajni svijet, dok će plesna skupina povijesnih plesova – Kontea uprizorit Renesansne plesove.

Za sve one koji žele nešto i naučiti na ovome sajmu tu je radionica mačevanja koju će predvoditi škola za povijesno i scensko mačevanje Aureus Unicornis te radionica streličarstva pod vodstvom Reda vitezova Ružice grada.

Oba dana bit će i priređeno i predstavljanje viteških udruga, a posjetitelji će moći obići i pogledati sve viteške tabore. Vrhunac programa bit će uprizorenje Obrane hercegova grada, nakon čega slijedi Vatreni show u izvedbi Koprivničkih mušketira i haramija.

U subotu od 16 sati, u velikoj kuli bit će otvorena tamnica za posjetitelje, zatim program za djecu i odrasle uz mnoštvo radionica, plesova i predstava.

Ove godine, iz JU Radimlja najavili su novitet za najmlađe posjetitelje sajma, a riječ je o školi jahanja Konjičkog kluba Vranac iz Čapljine.

Drugog dana također će se održati Bitka za Vidoški grad, Vatreni show, te nastup DJ-a čime će završiti ovogodišnja Tarča.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.