Dvojbe u OS BiH

Otvoren lov na vojnike ‘pučiste’ zbog referenduma

vojnici
28.10.2016.
u 09:00

U Oružanim snagama (OS) BiH pokrenut je postupak protiv vojnika iz srpske komponente zbog odziva na nedavni referendum o Danu RS-a. Sve je krenulo izjavom Sifeta Podžića, predsjedatelja Zajedničkog povjerenstva za obranu i sigurnost PS BiH, koji uporno tvrdi da su tako prekršili zakone o MO BiH i OS BiH, kao i kodeks ponašanja. Naime, po tom kodeksu, profesionalne vojne osobe su građani u odori i imaju sva zakonom definirana prava glasovanja, dok nemaju prava na štrajk, sindikalno i političko organiziranje. Budući da bošnjačka komponenta referendum smatra neustavnim političkim pitanjem, pozivajući se na Ustavni sud BiH, otvoren je lov na vojnike “pučiste”. - Mladen Ivanić, član Predsjedništva BiH, koji je jedan od vrhovnih zapovjednika OS BiH, i Boris Jerinić, zamjenik ministra obrane BiH, javno su pozvali sve koji imaju pravo glasa na referendum, a među njima su i vojnici. Unatoč tome, u pojedine vojarne bili su upućeni određeni upitnici u kojima se tražilo da se vojnici izjasne o izlasku na referendum, a samo dan nakon što su stigli, oni su i povučeni, tvrde poznavatelji prilika. Zamjenik ministra Jerinić ponavlja da je on izdao naredbu da vojnici izađu na referendum te poručuje pripadnicima OS BiH da mu se obrate i da nitko neće biti kažnjen.- Preuzimam odgovornost za vojnike koji su glasovali, bilo da je riječ o jednom ili 150 vojnika. Istraga je bez razloga pokrenuta jer se neće ništa utvrditi, kaže Jerinić za Blic. No, i dalje se provode istrage, među kojima i protiv poručnika N. Pavića, a dokaz je fotografija na kojoj glasuje u odori. Netko ga je anonimno prijavio, a postupak provodi generalni inspektor Elvedin Mulagić u brigadi taktičke podrške u Rajlovcu, gdje je Pavić poručnik, a koja je pod zapovjedništvo Amira Čorbe. S druge strane, nitko u OS BiH nije pokrenuo pitanje vojnika Mirze Džidića iz Zenice koji je na društvenim mrežama, uz ostale, pozivao na silovanje novinarke koja je iznijela svoj stav o burkama pa iz straha za svoj život napustila BiH.•

Ključne riječi

Komentara 1

BR
brodarevac
11:13 28.10.2016.

Netreba him RTRS kakvi ste vi postali, Čova je odradio svoj dio posla vraće dugove Dodi. Samo da se ne obije o glavu svima nama jer "ko je s đavlom tikve sadio o glavu mu se obijale"

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije