Narkomanija

Otvara se terapijska zajednica za ovisnice

narkomanija
19.07.2016.
u 08:00

Iako se malo govori o njemu, problem narkomanije u BiH je itekako prisutan i potrebno je tražiti načine kako bi se ova pošast suzbila.

Prema upozorenjima Policijske misije EU-a u BiH, procjena je da u BiH ima oko 100 tisuća mladih koji konzumiraju ili prodaju drogu. Liječnica koja se bavi ovim problemom Senija Selman kazala je da, što se tiče novih ovisnika, prve se promjene vide u ponašanju i raspoloženju, piše Večernji list BiH.

Prvi simptomi

- To ponašanje se manifestira kao promjena u raspoloženju, s upadljivo depresivnim fazama, a osjećaj krivnje stvara grižnju savjesti i strah od kazne. U tom raspoloženju adolescent može satima ležati, zagledan u jednu točku, isključen iz svih zbivanja, jednom dnevno izlaziti iz kuće na neodređeno vrijeme i uglavnom ne želi govoriti o svojim izlascima. Kući se najčešće vraća jako kasno. To je vezano za prve kontakte s drogama, ali s razvojem bolesti ovisnosti o psihoaktivnim supstancama (drogama), promjene u ponašanju bivaju sve uočljivije, istaknula je svojedobno dr. Selman. S obzirom na to da je sve više ovisnica, direktor Javne ustanove Terapijska zajednica SŽ Kenan Kestendžić kazao je da trenutačno rade na izgradnji odjela za ovisnice na istoj lokaciji. Ono što je važno jest da će centar biti odvojen od odjela za muškarce i bit će prilagođen ženskoj populaciji, tako da će se i one bolje osjećati u vremenu odvikavanja od ovog poroka. - Iako službenih statistika o broju ovisnika u BiH nema, pa tako i statistika o tome koliko žena ima problem s drogom, sa sigurnošću možemo reći da taj broj sigurno nije zanemariv. Ali tu postoji niz stvari koje treba uzeti u obzir kada je u pitanju odlazak žena u terapijske zajednice, istaknuo je Kestendžić.

Proširenje kapaciteta

U radu s ovisnicama koristila su se dosadašnja, vlastita pozitivna iskustva, ali i iskustva iz institucija u zemljama okruženja. Dodao je, u razgovoru za Fenu, da će se program oporavka i aktivnosti kuće za ovisnice konceptualno bazirati na već postojećem projektu muške kuće naglašavajući multidisciplinaran pristup u radu s korisnicama usluga Kampusa, uzimajući u obzir specifičnost te vrste populacije.

- Kuća će biti smještena na lokaciji Kampusa u Rakovici u nizu s ostala dva objekta za smještaj korisnika, a bit će financirana iz istih sredstava.

Otvaranje kuće za ovisnice predstavlja proširenje kapaciteta, ali s istim profesionalnim i stručno-kompetentnim ljudskim resursima, zaključio je. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije