Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Otvara se 10 gradilišta na koridoru Vc, BiH nema dovoljno radnika

08. svibnja 2018. u 09:30 0 komentara 636 prikaza
Pogledajte galeriju 1/3

- Usvajanjem okvirne transportne strategije i ulaskom u Transportnu zajednicu, BiH je dobila na raspolaganje 2,3 milijarde maraka za Koridor Vc. Prije dva mjeseca potpisan je sporazum u Londonu, gdje je odobren novac za pet projekata ukupne vrijednosti 750 milijuna eura, u Trstu smo dobili 500 milijuna KM, još 100 milijuna grant sredstava, i prije nekoliko dana smo dobili dodatnih 300 milijuna maraka. Sada imamo novac za gradnju 10 dionica koridora Vc i samo je do entiteta kada će raspisati natječaje - rekao je jučer, gostujući na televiziji N1, ministar prometa i veza BiH Ismir Jusko.

Dodao je kako nema niti jednog razloga da spomenuta sredstva ne budu iskorištena te kako se s ovim sredstvima može izgraditi više od 100 kilometara koridora Vc.

- Nikada ova država nije dobila u pet mjeseci 2,3 milijarde maraka. Ovu šansu moramo iskoristiti. Kada se otvori u istom trenutku deset gradilišta na koridoru Vc, moguće je da u jednom trenutku dođemo u situaciju da nam nedostaje radne snage. Nismo još spominjali projekt ceste Beograd - Sarajevo, projekt revitalizacije luke Brčko. Nisam siguran da BiH ima toliko radnika da može odgovoriti na sve ove izazove. Ali to su slatke brige kojima ćemo se uskoro baviti - istaknuo je Jusko.

Korist od cijele priče neće biti samo za građevinske tvrtke. Izgradnjom koridora Vc otvara se velika prilika za razvoj turizma.

Dolazak turista u BiH

- Nekoliko milijuna turista iz središnje Europe prolazilo bi kroz BiH tijekom turističke sezone kada bismo završili koridor Vc. Da svaki od njih ostavi samo po 10 eura u BiH, lako je zbrojiti koliko bismo novca dobili. Mnogi bi svratili na naša brojna poznata odredišta i ostali određeno vrijeme u BiH. Korist od završenog koridora Vc bila bi višestruka - objasnio je državni ministar prometa i veza.

Osim planova vezanih uz izgradnju koridora Vc, nadležne institucije rade i na unapređenju zračnog prometa u BiH. Jusko je tu posebno istaknuo projekt uspostave zračne linije Pekinga i Sarajeva preko Beograda. Sporazum između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Narodne Republike Kine o međusobnom ukidanju viza za nositelje običnih putovnica stupit će na snagu 29. svibnja ove godine. Ministar Jusko je govorio o značaju suradnje dviju država.

Veza s Kinom

- Jedan izuzetno pozitivan sastanak. Inicijalno da bi se uspostavila jedna linija između dviju zemalja nužno je potpisati Sporazum o uzajamnoj zračnoj razmjeni. Čak za 130 posto povećao se broj kineskih turista u BiH. Delegirali smo predstavnike koji će raditi na tome, inicijalno bi se trebalo organizirati da to bude put Peking - Beograd - Sarajevo. I jedno i drugo odredište za njih je zanimljivo. Ide nam u prilog ukidanje viza - naglasio je Jusko tijekom gostovanja na N1.

Samo je pitanje hoće li entitetska razina vlasti na odgovarajući način pristupiti ovim projektima i osigurati da se gradilišta na koridoru Vc, ali i nove zračne linije, pokrenu tijekom ove godine. Interes društva je da se što prije krene s ovim procesima jer će imati pozitivan učinak na cijelu državu. •

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.