Djeca na udaru nesigurnih proizvoda

Otrovne tvari u igračkama za djecu, već povučeno 6030 lutki s bh. tržišta

02.03.2016.
u 07:00

Porazni su podaci Agencije za nadzor nad tržištem BiH vezani uz dječje igračke koje se nalaze na tržištu BiH. Stručna savjetnica direktora Lidija Lovrić kazala je kako je Agencija u prošloj godini realizirala projekt nadzora igračaka na sadržaj ftalata, u okviru kojeg je uzeto 14 uzoraka igračaka različitih robnih marki i izvršena laboratorijska analiza. Kod 10 uzoraka koncentracija ftalata bila je veća od dopuštenih 0,1 posto, i njezin raspon kretao se od 0,12 do 23 posto, što znači da je maksimalna vrijednost 230 puta veća od dopuštene granice, piše Večernji list BiH.

Nesigurni proizvodi

“Ovi podaci upućuju na prisutnost velikog broja nesigurnih proizvoda na tržištu BiH”, naglasila je Lovrić te dodala kako je samo u okviru ovog projekta s tržišta BiH povučeno i uništeno 6030 dječjih lutki.

Naglasila je kako su u tijeku i projekti nadzora igračaka i kozmetike u okviru kojih će biti kontrolirana prisutnost teških metala i mikrobiološka ispravnost. Uzorci su analizirani na 6 ftalata (DEHP, DBP, BBP, DINP, DIDP i DNOP) koji su, prema odluci o ograničenju stavljanja na tržište igračaka i proizvoda za djecu koji sadrže ftalate, zabranjeni u koncentraciji većoj od 0,1% mase plastificiranog materijala. - Ako ih usporedimo s rezultatima projekata nadzora igračaka na sadržaj ftalata u prethodnim godinama, rezultati pokazuju kako je u 2015. postotak neusklađenih proizvoda najveći (71 posto), što upućuje na porast nesigurnih proizvoda na tržištu BiH. Ftalati mogu prouzročiti niz zdravstvenih poremećaja kod djece. Mogu izazvati alergije, toksično djeluju na reprodukciju i kao hormonski disruptori. Ti dodaci oponašaju estrogen, zbog čega djeluju i na smanjenu proizvodnju testosterona kod muškaraca, što može prouzročiti neplodnost. Zbog svoje toksičnosti i kancerogenog djelovanja, ftalati su zabranjeni u dječjim igračkama, a iako je u SAD-u postavljena granica emisije tih supstancija u zrak ili vodu, još uvijek se smiju dodavati u paste za zube.

Ponavljanje projekta

- Uzimajući u obzir rezultate nadzora iz 2015. godine, kao i činjenicu da su djeca posebno osjetljiva na ftalate, odlučili smo ponoviti ovaj projekt i u 2016. godini, kazali su iz Agencije za nadzor nad tržištem Bosne i Hercegovine. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije