U Čapljini otvorena konferencija „Dobro upravljanje i pametno gospodarenje otpadom“

Otpad je gorući globalni problem današnjice u cijelomu svijetu, tako i u BiH

27.05.2022.
u 14:19

Pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Federacije BiH Marinka Čavare, danas je u Čapljini svečano otvorena konferencija „Dobro upravljanje i pametno gospodarenje otpadom“ – 4ADA“.
Pozdravne riječi na otvaranju Konferencije uputio je predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara koji se u svome obraćanju dotaknuo činjenice kako je znanje ključno u rješavanju problematika pa tako i problematike s otpadom. 
„Širenjem institucionalnog  znanja i javne svijesti građana, doći ćemo brže do željenih ciljeva“, kazao je Predsjednik Federacije BiH.
”Udruga ”Life”, zajedno s Gradom Čapljinom,  Vladom HNŽ-a, i ”Cleantech HUB” znanja Sveučilišta u Mostaru, organizirala je veliku znanstveno – stručnu konferenciju na kojoj su brojni izlagači, svojim znanjem i iskustvom, pokušali dati konkretne odgovore na problematiku neadekvatnog  zbrinjavanja otpada na hercegovačkomu kršu, s naglaskom na moguće dalekosežne posljedice neadekvatnosti čapljinske deponije ”ADA”, smještene u samom središtu Grada još od 1950. godine.
Riječ je o regionalnoj konferenciji na kojoj su sudjelovali stručnjaci iz polja zbrinjavanja otpada iz Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske, Crne Gore i Mađarske.
U vremenu energetske krize čiji smo svjedoci teško je povjerovati da svakodnevno u otpadu nepovratno odlažemo ogromne količine sirovina i energenata pri tome ne razmišljajući da odbacujemo neiskorišten vrijedan resurs. Odbacujući ono što nam više nije potrebno u obliku smeća mi onečišćujemo i zagađujemo okoliš u kojemu živimo čime izravno narušavamo kvalitetu vlastitog života i osobnog zdravlja – poručeno je u uvodnim obraćanjima s današnjeg skupa.
„Otpad je gorući globalni problem današnjice u cijelomu svijetu, tako i u BiH. Čapljinska ”ADA” jest legalna, ali je potpuno neadekvatna deponija i, s obzirom na prijetnje koje ona objektivno nosi po okoliš i zdravlje ljudi, želimo osvijestiti i širu javnost i mjerodavne instance vlasti na svim razinama, kako u BiH tako i u susjedstvu, da to nipošto nije problem Čapljine, nego potencijalna opasnost za cijelu regiju poglavito za južni prostor Republike Hrvatske”, u svome obraćanju istaknuo je gradonačelnik Grada Čapljine dr. Smiljan Vidić.

”Bez kvalitetnog strateškog i zakonskog okvira te sustavnoga podizanja svijesti o potrebi odvajanja i recikliranja otpada, ne možemo dosegnuti kvalitetna rješenja za zbrinjavanje otpada. Cilj konferencije ”4ADA” jest ponuditi rješenja, tehnologije, znanstvena i stručna mišljenja, na koncu i potaknuti rješavanje pitanja desetljećima stare čapljinske deponije” naglasila je predsjednica Organizacijskog odbora gđa. Ana Buljubašić.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije