Ministar Hadžović:

Otkriveno što će biti sa školskom godinom, bez obzira koliko će ova situacija trajati

Autori: Vecernji.ba, fena
15.04.2020.
u 15:50

Bez obzira koliko će ova situacija trajati djeca neće izgubiti školsku godinu, i neće biti nadoknade sati, rekao je u srijedu ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanske županije Rašid Hadžović.

Ministar Hadžović je kazao kako je prekinuti nastavni proces uspješno uspostavljen online sustavom.

- Nastavni proces koji je prekinut uslijed pandemije u rekordnom roku je uspostavljen putem online sustava u svim obrazovnim ustanovama u HNŽ. Ponosan sam na učenike, studente, roditelje, nastavnike, profesore, direktore i rektore jer su se odgovorno ponijeli i uhvatili u koštac s online nastavom - istaknuo je ministar.

Dodao je kako je online sustav za sve bio velik izazov.

- Za sve nas ovo je velik izazov, a mi smo snažan narod koji se kroz povijest naučio prilagođavati i savladavati prepreke i izdržali smo mnogo teže trenutke. Svi zajedno smo pokazali društvenu odgovornost prema mjerama i obvezama - kazao je Hadžović.

Ministar je naglasio kako su zadovoljni postignutim rezultatima, iako je bilo problema i tehnoloških nedostataka.

- Za mjesec, prema informacijama koje dobijamo s terena, više smo nego zadovoljni kako se sve odvija. Bilo je mnogo pojedinačnih slučajeva, problema koje je trebalo rješavati kao što je nedostatak tehničkih pomagala, nepoznavanja rada na kompjuteru, nedostatka internet konekcija u školama ili kod učenika kod kuće. Također smo imali i roditelje s većim brojem djece što je automatski zahtijevalo i veći broj kompjutera za dječiji rad - rekao je ministar.

Naglasio je kako su sve prepreke uspješno savladali, statistički gledano 98 posto uz pomoć tvrtki i pojedinaca koji su pokazali društvenu odgovornost i suosjećanje.

Hadžović je pohvalio trud nastavnika i naveo kako će se i dalje raditi na poboljšanju uvjeta za učenike.

- I dalje ćemo raditi na poboljšanju uvjeta za svakog našeg učenika. Učenje na daljinu, mjesec dana poslije je stvarnost za sve učenike u HNŽ. Preporuka nastavnicima je da reduciraju obim određenih nastavnih sadržaja i u određenoj mjeri rasterete učenike, a posebno u segmentu domaćih zadaća - kazao je Hadžović.

Pohvalio je kreativnost nastavnika, njihovu posvećenost poslu i prilagođavanju neplaniranom načinu izvođenja nastavnog procesa od prvog dana uvođenja online nastave.

- Odlično smo informirani o svim problemima s kojim se suočavaju roditelji i nastavni kadar, a zajedno s pedagoškim zavodom, zavodom za školsko i stručnim tijelima sve rješavamo u hodu. To su pitanja maturanata, ocjenjivanja, upisi u osnovne i srednje škole, upis na visokoobrazovne institucije, izbor učenika generacije. Sve informacije, instrukcije i upute će biti dostavljeni na vrijeme školama - kazao je on.

Što se tiče visokog obrazovanja, ministar Hadžović je rekao da su podaci koje imaju impozantni i da se nastava uspješno realizira prema redovito utvrđenom rasporedu definiranom na početku akademske godine.

- Zajedničkim snagama smo pokazali da vladamo procesima i da rješavamo sve prepreke te da nas ništa ne može iznenaditi i stati nam na put. Svi zajedno smo shvatili da obrazovanje ne smije stati - zaključio je ministar Hadžović.

Danas je pokrenuta i online prijava za upis djece u osnovne škole i trajat će do 8. svibnja, a upis u srednje škole planiran je od početka lipnja.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?