Uskoplje

Otkriveni akteri napada na katolička obilježja

14.07.2023.
u 13:55

HNS BiH i branitelji HVO-a najoštrije su osudili skrnavljenje vjerskog obilježja i ispisivanje grafita

Policija u Srednjobosanskoj županiji (SBŽ) identificirala je šest maloljetnih osoba koje se dovode u vezu sa slučajem skrnavljenja vjerskih simbola i ispisivanja grafita u napuštenoj školi u Gornjem Vakufu - Uskoplju, potvrdio je za BHRT glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova SBŽ-a Hasan Hodžić.

Navedeni slučaj, koji će u nastavku istražnih radnji okvalificirati nadležno tužiteljstvo, policiji je prijavljen tijekom srijede, kada je obavljen očevid.

Nakon učinkovitog operativnog rada policijskih službenika na terenu, utvrđeno je da je najmanje šest maloljetnih osoba sudjelovalo u skrnavljenju vjerskog obilježja i ispisivanju grafita u napuštenoj školi, zbog čega je u rasvjetljivanje cijelog slučaja, uz Tužiteljstvo, uključen i lokalni Centar za socijalni rad.

HNS BiH najoštrije je osudio najnoviji čin skrnavljenja katoličkih simbola Hrvata i ispisivanja grafita koji sadrže govor mržnje prema Hrvatima u Uskoplju. Hrvatski narodni sabor BiH još jednom podsjeća domaću i međunarodnu javnost na sve učestaliju vjersku i nacionalnu netrpeljivost prema Hrvatima u BiH, pogotovo u središnjoj Bosni.

- Glasna šutnja dijela javnosti kad su u pitanju zločini i napadi na Hrvate središnje Bosne dokaz je da će hrvatski narod morati sam brinuti o svojoj sigurnosti. Ovakvi činovi rezultat su višegodišnje kampanje mržnje u dijelu javnosti prema Hrvatima u BiH. Rušenje hrvatskih i katoličkih spomenika, zastava i drugih identitetskih simbola neće iskorijeniti hrvatski konstitutivni narod niti će obeshrabriti hrvatske legitimne predstavnike u njihovu cilju postizanja potpune ravnopravnosti Hrvata kao autohtonog naroda u BiH - naglasili su iz HNS-a. Također su pozvali nadležna tijela u BiH na poduzimanje svih nužnih mjera za sankcioniranje počinitelja zlodjela u Uskoplju i drugim mjestima. HNS BiH znat će adekvatno zaštititi hrvatski narod u BiH.

Skrnavljenje vjerskog obilježja i ispisivanje grafita osudila je Koordinacija braniteljskih udruga HVO-a koja u svom javnom reagiranju, uz ostalo, navodi da sporni grafiti pozivaju na govor mržnje, vjersku i nacionalnu netrpeljivost, kao i to da ovakvi nepromišljeni postupci neodgovornih pojedinaca potiču dizanje tenzija i narušavaju dobre međususjedske i međunacionalne odnose koji krase općinu Gornji Vakuf - Uskoplje u poslijeratnom razdoblju. Ističu pritom kako su duboko uvjereni da će svi stanovnici općine još jednom pokazati zajedništvo u osudi ovog nemilog događaja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije