suzbijuanje nelegalne lovačke aktivnosti

Otkriven krivolov u Livanjskom i Duvanjskom polju u jeku lovne sezone na prepelicu

19.08.2023.
u 16:42

Akcija je imala za cilj da se razotkrije korištenje zakonom zabranjenih zvučnih mamaca poznatih kao "vabilice" za lov na prepelicu, što predstavlja ozbiljnu prijetnju za osjetljiv ekosustav ovog područja

U zajedničkom naporu da se suzbiju nelegalne lovačke aktivnosti koje prijete prirodi, dva udruženja građana, Centar za životnu sredinu i Naše ptice, obavila su monitoring krivolova u Livanjskom i Duvanjskom polju u noći s petka na subotu, pri čemu su otkrivene ilegalne vabilice.

"Policija iz Livna odbila je izaći na teren nakon prijavljenog kršenja zakona, što je izazvalo razočarenje, ali nije obeshrabrilo udruženja u njihovoj misiji da se krivolovu stane u kraj", navodi se u priopćenju Centra za životnu sredinu.

Akcija je imala za cilj da se razotkrije korištenje zakonom zabranjenih zvučnih mamaca poznatih kao "vabilice" za lov na prepelicu, što predstavlja ozbiljnu prijetnju za osjetljiv ekosustav ovog područja, a obilaskom terena otkrivene su tri ilegalne vabilice u Livanjskom polju, te jedna u Duvanjskom polju.

Međutim, nakon pronađenih vabilica u Livanjskom polju, policija iz Livna nije izašla na teren i izuzela vabilice, navodeći kao opravdanje nedostatak osoblja i opreme.

"Naše ptice i Centar za životnu sredinu nastavljaju s borbom i odlascima na teren i ostaje nam nada da će se krivolov na prepelice, a i krivolov općenito staviti pod kontrolu vlasti", rekla je Ena Čorbo iz udruženja Naše ptice.

Nataša Crnković iz Centra za životnu sredinu naglašava da je ovo prvi put da se Centar za životnu sredinu uključuje u ovakve aktivnosti. Oni su vršili monitoring krivolova u Duvanjskom polju i naišli su na otvorena vrata Policijske uprave Tomislavgrad. Nakon što su našli vabilicu, otišli su u policijsku stanicu, te sa njihovim službenicima ponovo izašli na teren i istu uklonili. Policijske službe će nastaviti istraživati ovaj slučaj s ciljem pronalaska krivolovaca.

"Ohrabreni smo agilnošću, posebno mlađih pripadnika policijskih službi, koji se ne boje uhvatiti u koštac sa ustaljenim negativnim praksama koje su prisutne. Istovremeno je i razočaravajuće promatrati različite razine podrške od strane policijskih službenika na ovako malom prostoru. Mi slavimo korake poduzete od strane onih službenika koji aktivno doprinose zaštiti prirode, ali moramo raditi na rješavanju problema i gdje postoji otpor ili neaktivnost", poručili su iz Centra za životnu sredinu.

Na radionici u Livnu koju su krajem srpnja organizirali Centar za životnu sredinu i Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegbosanske županije, glavni zaključak je bio da će u budućnosti na suzbijanju krivolova u Livanjskom polju pojačano raditi svi zajedno – institucije, lovci i građani.

Monitoring krivolova je organiziran u sklopu projekta "Održiva budućnost slatkovodnog ekosustava Livanjsko polje u Bosni i Hercegovini”, koji Centar realizira u suradnji s Ornitološkim društvom Naše ptice i organizacijom EuroNatur uz podršku fondacije DIMFE.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije