OČEKIVANA ODLUKA

Otklonjene prepreke za djelovanje Čovića u političkom životu

dragan čović
Foto: Stojan Lasic/VLM/PIXSELL
02.01.2014.
u 09:37

Kako je Večernjak nedavno objavio, Vrhovni sud Federacije BiH potvrdio je oslobađajuću presudu koju je Draganu Čoviću, predsjedniku HDZ-a BiH zbog tzv. slučaja Lijanovići Županijski sud u Sarajevu izrekao prošle godine

Očekivanu odluku donio je visoki predstavnik Valentin Inzko na isteku stare godine. Uputio je pismo predsjedniku HDZ-a BiH Draganu Čoviću kojim ga informira da prestaje važiti odluka bivšeg visokog predstavnika Paddyja Ashdowna iz 2005. godine kojom je Čoviću bilo zabranjeno obavljanje izvršnih dužnosti sve dok ga visoki predstavnik izričito za to ne ovlasti, ili dok se sudski postupak koji je pokrenut protiv njega ne okonča.

Obavljanje dužnosti

Kako je Večernjak nedavno objavio, Vrhovni sud Federacije BiH potvrdio je oslobađajuću presudu koju je Draganu Čoviću, predsjedniku HDZ-a BiH zbog tzv. slučaja Lijanovići Županijski sud u Sarajevu izrekao prošle godine. Time je stavljena točka na ovaj maratonski slučaj, a time su ujedno otklonjeni i razlozi koje je Ashdown naveo kada je prije skoro devet godina ograničio djelovanje čelnika HDZ-a BiH u političkom životu. - Temeljem informacija dobivenih od Vrhovnog suda Federacije BiH, sudski je postupak iz 2005. godine, po shvaćanju visokog predstavnika, okončan. Stoga, zabrana koju je visoki predstavnik nametnuo za Čovića u vezi obavljanja dužnosti u izvršnoj vlasti, na svim razinama vlasti, više nije na snazi. Visoki predstavnik je također podsjetio Dragana Čovića da svi oni koji se nalaze na dužnostima koje im je povjerila javnost imaju obvezu vršiti svoje dužnosti pridržavajući se najviših etičkih standarda i sukladno svim važećim zakonima i propisima, priopćeno je iz OHR-a. Čović je prvo pred Sudom BiH bio optužen da je, dok je obavljao dužnost ministra financija 2000. godine, zloupotrijebio svoj položaj i prekoračio ovlasti, a sve s ciljem pribavljanja oko dva milijuna maraka kompanijama u vlasništvu obitelji Lijanović.

Ukinute sankcije

U prizivnom postupku presuda je poništena, a predmet prebačen na županijsko tužiteljstvo. U ponovljenom postupku svi navodi iz optužnice potpuno su odbačeni, a isto je u konačnoj presudi, odlučujući po žalbi županijskog tužiteljstva i Federalnog pravobraniteljstva, ustvrdio i Vrhovni sud Federacije BiH. To što su mu ukinute sankcije znači da Dragan Čović nema nikakvih ograničenja vezano uz eventualno kandidiranje na idućim općim izborima ili za obavljanje dužnosti u izvršnoj vlasti nakon okončanja izbornog procesa. Do tada on ostaje u čelništvu Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?