Mirko Šarović

Otklonjena je jedna od ključnih prepreka i omogućit će nam kandidatski status

Mirko Šarović
18.07.2016.
u 13:56

Šarović je kazao da je parafiranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju jedan od najvažnijih trenutaka u smislu deblokiranja napretka BiH prema EU.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović kazao je da je današnje potpisivanje SSP-a jedan od najvažnijih trenutaka u ovom razdoblju. 

Šarović je u obraćanju medijima kazao da je parafiranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju jedan od najvažnijih trenutaka u smislu deblokiranja napretka BiH prema EU.

"Ovo je jako važno radi deblokiranja napretka BiH prema EU. Ovo je jedan od najvažnijih trenutaka i to će vrijeme pred nama pokazati. Otklonjena je jedna od ključnih prepreka koje će nam omogućiti da dobijemo kandidatski status", rekao je Šarović, prenosi N1.

"Ostaje nam značajan dio posla da pomognemo sektore u poljoprivredi koji će trpjeti u narednim mjesecima kroz različite projekte. Pred nama je važan proces i vrijeme u kojem su moja očekivanja da će ovaj čin pomoći u dobivanju kandidatskog statusa".

Okvirno razdoblje u kojem bi se trebali realizirati članovi iz SSP-a je šest mjeseci.

"Kao nadležno ministarstvo na različitim razinama ćemo nastojati implementirati posljednji dogovor s ministrom Schmidtom. Očekuje nas mnogo posla, preostaje uobičajeni proces davanja suglasnosti u zemljama EU, a u BiH preostaje ratifikacija", kazao je on. 

"Mi ćemo u suradnji sa Svjetskom bankom raditi odgovarajuće procjene, ne bih mogao reći koje će točno vrijeme to biti. Preostaje nam daljnji proces dogovaranja različitih projekata", dodao je Šarović.

Šef pregovaračkog tima BiH Hamdo Tinjak iskazao je svoje zadovoljstvo da je posao započet prije pola godine "napokon priveden kraju".

"Moje je zadovoljstvo da smo posao koji je počeo prije pola godine priveli kraju. Ovo je izgledalo kao tehničko pitanje, ispalo je da se radi o jako važnom političkom trenutklu kako bi se krenulo u EU integracije. Važno je da dobijemo zamah na europskom putu i korak po korak idemo ka EU".

"Volio bih da je gospođa Mikela Matuela ovdje koja je pregovarala sa EU strane i jako mnogo je učinila kako bismo našli kompromis.
Očekujem da nastavimo ovakvim tempom i što brže krenemo u EU integracije", naglasio je Tinjak.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?