Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Otac malog Cesarea se ispričao Hrvatima: Udruge ljute jer je dijete bilo i u BiH

Otac sedmogodišnjeg Cesarea nad kojim je jučer spriječena ovrha u Splitu, Alessandro Avenati, ispričao se na društvenoj mreži nakon što se jučer okomio na Hrvate.
29. lipnja 2017. u 07:13 0 komentara 600 prikaza

- Ispričavam se hrvatskom narodu. Nisam želio nikoga uvrijediti, ali ja sam žrtva, a ne krvnik. Ja sam taj koji ne može živjeti sa svojim sinom i omogućiti mu da živi s obitelji koju ima u zemlji gdje je rođen. Ponašao sam se u skladu s talijanskim i hrvatskim zakonima - napisao je i dodao kako nije osuđeni kriminalac već otac koji svome sinu želi dati svu svoju ljubav i da se mali Cesare igra i pohađa najbolje svjetske škole te navija za Hajduk, klub koji obožava.

- Ne znam što bih vam rekao, pokušajte se staviti u moju situaciju. Zagrljaj svim Hrvatima - napisao je Avenati.

Hrvatska udruga za ravnopravno roditeljstvo ocijenila je u srijedu da je prosvjed na Pujankama u Splitu protiv ovrhe nad dječakom Cesareom bio potpuno promašen i kontradiktoran te kako dugoročno najviše štete nanosi malodobnom djetetu i općenito djeci u RH.

Udruga je pozvala nadležne institucije da "hitno prekinu histeriju i govor mržnje upućen prema očevima i općenito muškarcima u RH", te "neosnovane optužbe i prijetnje neodgovornih pojedinki na društvenim mrežama upućene djetetovu ocu Alessandru Avenatiju".

Ravnopravno roditeljstvo civilizacijsko je dostignuće modernih društava, ističu iz Udruge, a legitimno je pravo svakog djeteta da u svom životu ima podjednako i oca i majku.

"Roditelj koji vlastite potrebe i osjećaje ne može razdvojiti od djetetovih, roditelj koji promatra dijete kao objekt odnosa sa drugim roditeljem, nije kompetentan roditelj i nadležne institucije moraju te elemente uzimati u obzir pri donošenju mišljenja i odluka kojem od roditelja će se dijete povjeriti na zajednički život", ističu.

Višegodišnje uskraćivanje djetetovih prava na susrete i druženja sa drugim roditeljem zlostavljanje je djeteta a roditelji koji to čine moraju biti najstrože sankcionirani, smatraju.

"Potpuno se slažemo s prosvjednicima da pravna država mora funkcionirati, ali ne selektivno, na temelju spola i tamo gdje njima odgovara. Pravna država napravila je propust u trenucima kada je dijete samovoljom i potpunom neodgovornošću majke odvedeno prvo u Hrvatsku, a onda i u susjednu Bosnu i Hercegovinu. Međunarodni ugovori moraju se poštivati, a sudske odluke izvršavati, u uređenim pravnim državama ta pitanja ne rješava ulica", poručili su.

Podsjetimo, Alessandro i Nina su se razdvojili nakon rođenja sina. Sud u Torinu je odlučio da roditelji imaju zajedničko skrbništvo uz uvjet da dječak živi s ocem jer je tamo bio od rođenja. Majka je uz zajedničko skrbništvo dobila pravo svakodnevnog viđanja djeteta i mogućnost da dječak boravi u stanu gdje ona živi svaki drugi vikend od subote ujutro do nedjelje navečer.

Dok je sud odlučivao o predmetu Nina je sina odvela u Hrvatsku, a nakon odluke da on mora živjeti kod oca, ona je nestala. Alessandro četiri godine nije znao gdje mu je sin. Nina je dječaka skrivala po Bosni i Hrvatskoj. Za njom je objavljena Interpolova tjeralica. 

U studenome 2014. godine nad Ninom Kuluz je splitsko tužiteljstvo, na temelju kaznene prijave koju je podnio Alessandro, podignulo optužnicu koja je postala pravomoćna u siječnju 2015. godine. Kako je cijelo to vrijeme optužena bila nedostupna, prošle godine je Općinski sud u Splitu odlučio nad njom provesti suđenje u odsutnosti. Deset dana nakon te odluke suda, Nina se predala. Odlučila je na sudu iznijeti svoju obranu.

Nakon što se predala je uhićena, a kasnije je puštena. Talijanski sud i hrvatski su odlučili da se dijete mora vratiti ocu. U utorak je dijete trebalo biti odvedeno u Italiju. Skupilo se preko 2000 ljudi koji su dali podršku Nini Kuluz. Dijete na kraju nije odvedeno jer nije pozvan sudski tumačitelj za talijanski jezik. Nina tvrdi da je iz Italije otišla jer je Avenati bio nasilan. Ipak, o tome nema dokaza niti prijava. Nina kaže i da dječak ne želi ići kod oca u Italiju jer ga ne poznaje. Tvrdi i da dječak ne želi biti kod oca, da plače te njezin odvjetnik traži da se u cijelom slučaju sasluša Cesare i pita ga što on želi.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.